Žešovany trápí zápach z čerpací stanice a nedokončená cyklostezka

Žešovany trápí zápach z čerpací stanice a nedokončená cyklostezka
ilustrační foto MMP

První setkání s občany v letošním roce proběhlo 1. 10. 2015 v Žešově. Dotazem, který padl jako první, bylo téma cyklostezky vedoucí do Prostějova. Obyvatele také trápí zápach z nedaleké čerpací stanice.

Místní obyvatele hned v začátku zajímalo téma nedokončené cyklostezky ve směru do Prostějova. Doposud je hotova první etapa a občany zajímalo, co bude dál. Ve hře byla dlouhá jednání týkající se majetkoprávně nedořešených pozemků. Na dotaz odpovídal náměstek primátora Jiří Pospíšil. „Problém byl ve výkupu. Nemožnost domluvit se s jedním z majitelů si vyžádala změnu projektu. Právě tyto dohady vše zdržely. V příštím roce bude ale stavba dokončena,“ slíbil náměstek Pospíšil.
Další z mnoha dotazů, které místní zajímal, byl dlouhodobý zápach linoucí se z kanalizace, který způsobuje místní čerpací stanice. Podle vyjádření vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Prostějova Martiny Cetkovské je v kanalizaci připojena sonda, která neustále měří zápach. „Technologie zařízení čerpačky, která ho má eliminovat, ale nefunguje tak, jak by měla.“
K problému se vyjádřil i zástupce Vodovodů a kanalizací podle jehož slov je potíž v tlakové kanalizaci. Jediná možnost je, dle jeho mínění, ve zvýšení četnosti kontrol čerpačky a sledování, zda nepřekračují povolené limity kanalizačního řádu a případné zahájení správního řízení.
Diskuse se točila i okolo místní mateřinky a nevyměněných oken, dále kácení stromů ve školní zahradě, úpravy křižovatky u R46 a hlučnosti rychlostní komunikace, osvětlení obce, problematiky místních komunikací, dopravního značení nebo třeba sekání trávy či oplocení místního dětského hřiště.
Ze setkání byl pořízen oficiální zápis, který projedná porada vedení a přidělí příslušným odborům úkoly na základě podnětů občanů. (Zdroj MMPv)

Poslat nový komentář