V Prostějově jsou první inteligentní lavičky

V Prostějově jsou první inteligentní lavičky
Foto MMP
Další fotky: 
V Prostějově jsou první inteligentní lavičky

Chytrá solární lavička poslouží nejen k odpočinku, ale poskytne také internetové připojení, nabíjí přístroje pomocí USB a indukce. Také zaznamenává informace o stavu ovzduší a venkovní teplotě a osvětluje prostor okolo lavičky. Chytré lavičky lidé najdou v ulici Školní (před budovou kina METRO) a v ulici Újezd (u frekventovaných autobusových zastávek).

„Místa pro instalaci laviček jsme vybírali podle intenzity slunečního svitu, frekvence pohybu občanů. Dále jsme brali v potaz i umístění kamerového systému tak, aby byla zajištěna ochrana před vandalismem. V ulici Školní byla odstraněna jedna klasická lavička a nahrazena novou chytrou solární. V ulici Újezd jsme doplnili stávající mobiliář,“ uvedl náměstek primátorky Jiří Pospíšil.

Solární lavička je zdrojem internetového signálu s dosahem do čtyř metrů a v noci svítí. Pomocí instalovaných senzorů umožňuje měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu a dále sleduje kvalitu ovzduší.

„Samotný provoz nevyžaduje žádné další náklady, jejich horní část je totiž tvořena solárními panely. Jedná se o moderní prvek městského mobiliáře vycházející z konceptu programu Smart City, který využívá digitální, informační a komunikační technologie pro zvýšení kvality života občanů ve městech. Zaměřuje se také na snižování spotřeby energií, eliminaci zátěže životního prostředí,“ doplnil Pospíšil. Cena jedné lavičky, včetně dopravy a instalace, je 116 578,70 Kč včetně DPH.

Pomocí dálkového přístupu je také možno on-line sledovat množství energie, které si lavička ze slunečního svitu vyrobila, množství energie, které bylo jejím provozem spotřebováno, počty wi-fi připojení, počty dobití pomocí USB nebo bezdrátového dobití. (Zdroj MMPv)

 

Komentáře

A ty data z internetu tam lezou zadarmo? To nikdo neplatí?

Poslat nový komentář