Pozor na spam, varuje pošta a ministerstvo

Pozor na spam, varuje pošta a ministerstvo
ilustrační foto

Prostřednictvím elektronických datových schránek někdo v Česku rozeslal desetitisíce spamových zpráv. Česká pošta, která je provozovatelem systému, už odesílání potenciálně škodlivých zpráv s nevyžádanou přílohou zablokovala. Uživatelům přesto doporučuje, aby podezřelé přílohy ve svých schránkách neotvírali.

O případu informovalo ministerstvo vnitra na svém webu. "Nejednalo se o napadení systému datových schránek, který je silně bezpečnostně zabezpečen, ale o dílčí rozesílání škodlivých zpráv," uvedla mluvčí resortu Klára Dlubalová. Ačkoliv odesílání rizikových zpráv bylo podle ministerstva vnitra okamžitě zablokováno, je možné, že v některých schránkách potenciálně škodlivý obsah stále je.

"Z tohoto důvodu doporučujeme držitelům datových schránek, aby neotevírali podezřelé přílohy ve svých schránkách a v případě podezření na existenci takovéto zprávy neprodleně informovali správce systému datových schránek, tedy ministerstvo vnitra," doplnila Dlubalová. Jako příklad potenciálně škodlivé elektronické korespondence uvedla zprávy s předmětem "DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ" a "KRIZOVÁ SITUACE", které obsahují přílohu ve formátu PDF.

Česká pošta upozorňuje na to, že systém datových schránek není určen k zasílání nevyžádaných obchodních či jiných obtěžujících sdělení. Takové jednání je v rozporu s obchodními podmínkami služby. Zároveň jde o přestupek, za který hrozí fyzickým osobám pokuta až 10 tisíc korun, podnikatelům a firmám až deset milionů Kč. (Zdroj MV ČR)

 

Poslat nový komentář