Chcete být rodiči? Adoptujte strom!

Chcete být rodiči? Adoptujte strom!
ilustrační foto Spolek za Staré Vrahovice

 

Arboretum ve Vrahovicích začal Spolek za staré Vrahovice díky nápadu Tomáše Peky budovat v roce 2010. Na 13. červen chystá spolek jeho slavnostní otevření, při kterém se do pamětí Vrahovic můžete vrýt i vy. Stačí, když adoptujete některý ze stromů či keřů, které jsou ještě volné.

„Pokud máte ještě zájem adoptovat si nějaký strom nebo keř, dejte nám prosím vědět co nejdříve. V květnu budeme vyrábět popisky k dřevinám a budeme na ně uvádět i jména dárců,“ informuje spolek. K mání jsou nejrůznější vzácné stromy a keče, jako třeba svitel lanatý, jerlín japonský či bělas viržinský.  Celý seznam naleznete na https://docs.google.com/spreadsheets/d/1HsEPDxeQ5agDTIuIteeKPH0Zaztp3MASePqUVHkzuf4/edit?pli=1#gid=978536940.

Svůj strom, sekvojovec obrovský, zde má i předsedkyně Okrašlovacího spolku Prostějov Milada Sokolová. „Stromy patří neodmyslitelně nejen k našemu spolku, ale i ke mně. No a sekvojovec je pro mě naprosto ideální vzhledem ke svým rozměrům,“ vysvětlila s úsměvem adopci stromového obra.  

Arboretum Vrahovice sestává ze stromů a keřů, které v Česku běžně nerostnou a které pocházejí z jiných oblastí. Zajímavostí je, že bude podle původu dřevin rozděleno na dvě části – euroasijskou a severoamerickou. Kromě dřevin, které zde byly plánovitě vysázeny, na tomto místě roste bohaté množství druhů rostlin (zvláště trav) a žije zde pestrá směs živočichů – především ptáků a hmyzu. Toto místo tak slouží nejen lidem, ale i přírodě.  

Arboretum je již dnes volně přístupné a lidé jej můžou zdarma využívat. V budoucnu může sloužit nejen jako místo k příjemnému trávení volného času, ale i k naučným účelům pro poznání různých druhů dřevin. (red)

Poslat nový komentář