24 hodin na Lysé hoře

Foto: Adrenalinsport Prostějov
Foto: Adrenalinsport Prostějov
Další fotky: 
Foto: Adrenalinsport Prostějov
Foto: Adrenalinsport Prostějov
Foto: Adrenalinsport Prostějov
Foto: Adrenalinsport Prostějov
Foto: Adrenalinsport Prostějov
Foto: Adrenalinsport Prostějov

Jeden z nejnáročnějších zimních závodů v České republice Adidas 24 hodin na Lysé hoře odstartoval v sobotu 26. ledna v 11 hodin z Ostravice, obce pod Beskydami. Měl statut zimního Mistrovství České republiky v horském maratonu jednotlivců, letos nejen v kategorii muž, ale také kategorii žena, a byla vypsána i extrémní horská štafeta dvojic. Cílem je absolvovat během 24 hodin co nejvíce výstupů na nejvyšší vrchol Beskyd Lysou horu. Určen byl nejen pro špičkové sportovce a extrémisty, ale hlavně pro širokou turistickou veřejnost a aktivní obyvatele z celé České republiky a střední Evropy.

Závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře byl ukončen v 11:05 hodin 27.ledna 2013. Okruh byl dlouhý 12 km s převýšením 800 výškových metrů a vedl z části po turistických značkách a z části měl vlastní značení. Některé úseky trasy byli prošlapané a některé projeté skútrem. Jedná se ale o extrémní závod, takže upravený, posypaný a osvětlený chodník tam nikdo čekat nemohl. Na trase byli číselně označeny záchytné body, které v krizových situacích pomohli určit, ve kterých místech se závodník nachází, značení za tmy pomocí blikaček. Samozřejmě závodníci museli mít v povinné výbavě čelovky, plně nabitý mobilní telefon, nesmeky na boty, které pomáhají k bezpečné chůzi po zledovatělém povrchu, NRC alufólie, náhradní čelovka a baterie do čelovky, ale i náplasti a prášky proti bolesti. Povinná výbava byla kontrolována při akreditaci i v průběhu závodu. Bez povinné výbavy nebyli účastníci vpuštěni do závodu.

Na těchto závodech nemohli chybět ani zástupci našeho města Prostějova, členové Adrenalinsport klubu. Do závodu jednotlivců se přihlásil David Koribský a do soutěže dvojic nad 50 let Jarda Koribský a Jiří Zatloukal. V závodě jednotlivců startovalo 351 jednotlivců a náš závodník obsadil 81 místo, když vrchol Lysé zdolal sedmkrát. Ve své kategorii 31-40 let obsadil náš závodník pěkné 31. místo. V soutěži dvojic a kategorii nad 50 let obsadil tým Adrenalinsportu třetí místo, když vrchol Lysé zdolali desetkrát. V soutěži týmů startovalo 79 družstev a celkově závodníci Adrenalinsportu Prostějov obsadili 33. místo. „Velmi nás to potěšilo a současně zavázalo k dalším ročníkům a ještě většímu nasazeni jak v přípravě, tak přípravných závodech na tento extrémní závod“, říká Jaroslav Koribský. Loni se se svým synem Davidem zúčastnil jako doprovod. Vyzkoušel si s ním dva noční okruhy a rozhodnuti přišlo právě tam a v noci, „přísti ročník jdu do toho taky“. „Takové extrémy patři k mé povaze a náplni či smyslu života. Našel jsem si parťáka, který do tohoto závodu šel poprvé a zvládl to na jedničku,“ dodává předseda Adrenalinsportu. Podmínky byli hodně náročné, skoro jako loni.

Závod začal za krásného počasí, bezvětří, relativně teplo. Na startu bylo cca –10 °C na vrcholu Lysé, pouze – 3°C, dostatek nového sněhu, který byl z větši časti ušlapaný. Před setměním ale začalo foukat a na vrcholu Lysé se ochladilo na -15°C znásobeno silným nárazovým větrem, teplota lezla pod kůži. Závod je náročny především na psychiku, fyzickou zdatnost, stravu a pitný režim, dobré oblečeni a kvalitní doprovod-servis, bez kterého se žádny závodník myslící na umístěni neobejde. I těm patři dík. Závod se mi moc líbil, trasa byla perfektní a dobře zorganizované. Podobný běžecký extrém u nás není, je tedy nejtěžší hlavně díky převýšení.

Mistrem České republiky v horském maratonu jednotlivců je Jan Zemaník. 13 kol, 148,2 kilometrů s převýšením 9932 metrů, to jsou čísla, která zdobí letošního vítěze závodu 24 hodin na Lysé hoře Jana Zemaníka. Druhý došel Martin Mazur v 10:34 hodin a v nohách měl 12 okruhů. Třetí je Libor Uher, který v 10:51 hodin uzavřel 12. okruh. Mistryní České republiky v horském maratónu jednotlivců je Klára Rampírová, která v 10:20 hodin měla na svém kontě 10 uzavřených okruhů. Druhá se umístila Božena Kováčová s 9 okruhy, které uzavřela v 9:55 hodin. Třetí je Petra Bielinová, která v 9:02 uzavřela 8. okruh. Na vrcholu Lysé hory bylo zaznamenáno celkem 3 534 průchodů. Závodníci nastoupali celkem 2 685 840 výškových metrů.

Autor: Jaroslav Koribský, předseda Adrenalinsportu Prostějov, redakčně upraveno

Poslat nový komentář