V Prostějově padly dva české rekordy žactva

V Prostějově padly dva české rekordy žactva
Foto Markéta Matyášková
Další fotky: 
V Prostějově padly dva české rekordy žactva
V Prostějově padly dva české rekordy žactva

 

V sobotu 26. října zaplnily plavecký bazén v Prostějově špičky českého žákovského plavání. Uskutečnil se zde 11. ročník Velké ceny Prostějova 2013. A Prostějov má být na co hrdý! Prostějovský plavec Lukáš Řehořek z TJ Prostějov totiž přepsal český rekord dvanáctiletého žactva a čtyři rekordy Velké ceny Prostějova. Totéž se podařilo i o dva roky staršímu reprezentantovi Filipu Chrápavému, který se stal také vítězem hlavní ceny. V kategorii žaček vyhrála hlavní cenu jeho sestra Edita Chrápavá. Oba plavci reprezentují Fakultní klub Brno.

Na 11. ročník Velké ceny Prostějova se přihlásilo rekordních 585 plavců z 33 plaveckých oddílů a klubů. Po losování a odhláškách se nakonec na start postavilo 220 plavců. Bylo překonáno celkem 15 rekordů Velké ceny Prostějova. Po čtyřech rekordech překonali Filip Chrápavý z fakultního klubu Brno a Lukáš Řehořek z TJ Prostějov. Tito dva plavci se také postarali o překonání dvou nejlepších výkonů ČR žactva. Lukáš Řehořek vylepšil nejlepší výkon dvanáctiletých v disciplíně 200 metrů prsa časem 2:39,15. Filip Chrápavý vylepšil nejlepší výkon čtrnáctiletých ve stejné disciplíně časem 2:21,53.

Hlavní cenu za nejhodnotnější výkon žáka a žačky podle bodových tabulek FINA si odnesli Filip Chrápavý za 200metrů prsa 2:21,53 (619 bodů) a jeho sestra Edita Chrápavá za 100metrů polohový závod 1:07,48 (626 bodů). Za své výkony byli oceněni pohárem a věcnou cenou od "Hodinářství Skoumal".

Z našich plavců si nejlépe vedl již zmiňovaný Lukáš Řehořek, který ze šesti startů čtyřikrát zvítězil a vždy v rekordu Velké ceny (100 a 200metrů prsa, 100metrů polohově a 100metrů znak). Michaela Petrželová ze svých šesti startů dvakrát zvítězila (100 a 200 metrů volný způsob), druhou příčku obsadila na 100metrů motýlek a třetí na 100metrů polohový závod. Gabriela Dosoudilová vybojovala bronzovou příčku na 200metrů motýlek. V první desítce se ještě umístili Filip Švec, Ondřej Srostlík, Robert Volek, Eva Marciánová, Dominika Smékalová, Lucie Řehořková a Adéla Mazalová.

Velké poděkování patří hlavnímu partnerovi - Domovní správě Prostějov a sponzorům – Úsovsko a.s., ForSwim.cz a Hodinářsví Skoumal, kteří darovali věcné ceny. O průběh závodů podle pravidel se staral tým zkušených rozhodčích z Prostějova, kterým také děkujeme. Kromě nových rekordů vzniklo během Velké ceny také 19 nových plaveckých rozhodčích, kteří zde plnili praktickou část kurzu

Markéta Matyášková

Poslat nový komentář