Jestřáby potrestala disciplinárka

Jestřáby potrestala disciplinárka
ilustrační foto

Disciplinární komise Českého svazu ledního hokeje se 11. září 2019 zabývala situací z průběhu konání přípravného utkání hraného dne 30. srpna 2019 v Prostějově mezi družstvem klubu LHK Jestřábi Prostějov a družstvem klubu HC VÍTKOVICE RIDERA. Jestřábům uložila finanční pokutu ve výši 10 tisíc korun. Příznivci Jestřábů totiž soupeřova hráče Dominika Lakatoše častovali pokřikem „cikáne“.

„Na základě provedeného dokazování videozáznamem utkání DK ČSLH shledala, že hráč se v průběhu utkání nedopustil žádné provokace vůči divákům, či konkrétně vůči příznivcům družstva klubu LHK Jestřábi. Přestože dle stanoviska hlavních rozhodčích hráč v průběhu utkání opakovaně působil v soubojích s protihráči drobné slovní rozbroje, nebyl v situaci po dosažení gólu na průběžný stav 2 : 4 dle DK ČSLH původcem konfliktu, ani žádným způsobem nedal záminku příznivcům Jestřábů k tomu, aby byl častován pokřikem „cikáne“. Tím DK ČSLH zcela zásadně odmítla stanovisko sportovního manažera Jiřího Vykoukala, jenž ve svém sdělení ze dne 4. 9. 2019 uvedl, že celý incident byl zapříčiněn zbytečně nevhodným chováním hráče během celého utkání.

Na straně druhé lze dle DK ČSLH jednoznačně konstatovat, že shora popsaného pokřiku se dopustily osoby soustředěné v prostoru tribuny za hráčskými lavicemi zúčastněných družstev, který je v průběhu konání domácích utkání Jestřábů vyhrazen pro jeho příznivce. Pokřik „cikáne“ křičelo pouze několik jedinců, nikoliv celý stadion. Je na místě dle DK ČSLH zopakovat, že žádný z hráčů družstva klubu HC VÍTKOVICE RIDERA, nedal záminku k tomu, aby se hráč stal terčem slovního rasistického napadení ze strany příznivců Jestřábů, přičemž sled následných událostí vrcholící předčasným opuštěním hřiště hráči družstva klubu HC VÍTKOVICE RIDERA, lze vnímat jako obhajitelný postup ve snaze zastat se svého spoluhráče, jenž byl zcela nemístně slovně napaden.

DK ČSLH má souhrnně za to, že hráč byl zcela bezprecedentně slovně napaden příznivci Jestřábů, přičemž je dle DK ČSLH zcela nepochybné, že jejich primárním cílem bylo tímto způsobem napadnout rasovou odlišnost hráče," dočtete se na https://www.ceskyhokej.cz/data/committeeDocument/file/19-20-rozhodnuti-dk-cslh-prostejov-rasisticke-urazky.pdf.

LHK Jestřábi od disciplinární komise obdržel na základě zjištěných skutečností pokutu ve výši 10 tisíc korun. Proti tomuto rozhodnutí se může odvolat do 15 dnů k výkonnému výboru ČSLH.

(ber)

Foto: romea.cz

Poslat nový komentář