Údajný doping „Srdéčkových“ koní je soustem pro média. Lidé věří trenérovi

Údajný doping „Srdéčkových“ koní je soustem pro média. Lidé věří trenérovi
ilustrační foto archiv PvNovinky

U dvou z koní, kteří se zúčastnili dostihového odpoledne v Pardubicích, byla v odebraných vzorcích nalezena zakázaná látka. Ukázalo se, že jsou to vítěz Velké pardubické Nikas a další kůň Stanislava Popelky, Čáriray. I když šlo o stopové množství a na konečný výsledek se čeká, česká média si servítky neberou a trenéra ze Srdéčka u Hvozdu osočují ze zneužití koní. Situace je pro něj o to složitější, že se k ní nesmí vyjadřovat. Nejistota bude trvat tři týdny.

Jak to začalo?
S informací o dopingu přišel před dvěma dny portál Turf magazín, koně však nejmenoval. Jiná média měla ale okamžitě jasno, i když Jockey Club se vyjádřit odmítl. Zprávou byl zaskočen celý dostihový svět, Stanislava Popelku nevyjímaje. V médiích se ale okamžitě začalo spekulovat o tom, že právě on nese za „dopování“ vinu.

Presumpce neviny platí i u koní
Nyní bude následovat analýza B vzorku. Až její výsledek bude směrodatný pro informaci, zda byly koním podány zakázané látky. Prezident Jockey Clubu Jiří Charvát potvrdil, že u některých koní byl vyžádán vzorek B; konkrétně však jmenovat odmítl. „První analýza zjistí jen stopovou přítomnost látky, až vzorek B ukáže, jestli to mohlo výkonnost ovlivnit,“ sdělil Charvát s tím, že do té doby platí absolutní presumpce neviny.

Tři týdny nejistoty a podpora fandů
Anonymní vzorky se analyzují v zahraniční laboratoři, analýza trvá zhruba tři týdny.
Stanislav Popelka se vyjadřovat nesmí právě kvůli šetření, z celé situace je ale nešťastný. O to víc jej může těšit podpora příznivců, v čele s legendárním Josefem Váňou. Pozadu nezůstává ani Hvozd, jehož obyvatelé jej znají a věří mu. (ber)

Slovo redakce
Stanislava Popelku znám spoustu let. Koňáctví zdědil po svém otci a z malé stáje dokázal udělat středisko, kde se rodí a trénují šampioni. Koním on i jeho rodina obětovali a obětují všechno, stáj dokázali znovu doslova “vydupat“ ze země po požáru, který ji skoro zničil.
Sledovala jsem ho při práci v sedle, ve stáji, na dostizích. Muž s pokerovou tváří, pod kterou se skrývají bouřlivé emoce. Chlap, za kterým koně chodí jako pejsci, který se tiše raduje z každého hříběte, které se na Srdéčku narodí a neokázale mluví o úspěších, kterých jeho svěřenci dosáhli. Muž, o kterém jsem nikdy neslyšela mluvit jinak, než jako o čestném člověku.
Kdo si myslí, že takový člověk by dokázal vědomě nadopovat koně, navíc kvůli nejsledovanějšímu dostihu v zemi, je blázen. (ber)

Komentáře

Dobrý den, mě je to naprosto jasné. Čecháčci neunesli, že Velkou Pardubickou vyhrál Moravák a Hanák ještě k tomu.... Nemají nás rádi, vidíme to, jak se referuje i o moravských sportovních klubech - viz VK AGEL Prostějov, řízená prohra Sigmy v Jablonci atd atd....

Poslat nový komentář