Letos by oslavil 575 let. Matyáši Rejskovi se dodnes klaní svět

Letos by oslavil 575 let. Matyáši Rejskovi se dodnes klaní svět
Foto ber
Další fotky: 
Letos by oslavil 575 let. Matyáši Rejskovi se dodnes klaní svět

V našem městě spatřila světlo světa celá řada významných lidí. Mezi ty nejslavnější patří bezesporu geniální chemik a vynálezce, profesor Otto Wichterle. Mezi slavné můžeme směle počítat básníka Jiří Wolkera, herečku Milenu Dvorskou, akademického malíře Viléma Topinku či poněkud „utajeného“ Iva Šmoldase. O kom ale moc nemluvíme, je muž, který by letos oslavil 575. narozeniny. Jmenoval se Matěj a díky svému umění se stal nesmrtelným.

Kteréhože Matěje to myslíme? Jeho podobiznu naleznete mimo jiné na zdi prostějovské radnice a jmenuje se po něm jedna docela známá ulice. Ještě nic? Tak dobře. Jeho celé jméno je Matěj Rejsek a dokončil mimo jiné unikátní chrám svaté Barbory v Kutné Hoře.

Prvního vzdělání se Rejskovi dostalo v Prostějově na městské škole, bývalé řeholnické škole v klášteře augustiniánů. Když se občané Prostějova stali vyznavači husitského učení, vznikla v Prostějově místní bratrská škola. Prostějovská škola vynikala a jistě dala dobré vzdělání i Matěji Rejskovi, který se narodil s velkým nadáním – byl dovedný kameník a stavitel. V roce 1469 se Rejsek stal bakalářem na utraaktivistické Týnské škole na Starém Městě pražském, kde byl později i rektorem. Po studiích školu opustil a rozhodl se věnovat své sochařské tvorbě. Svému umění se Rejsek naučil sám, do kamenického cechu vstoupil až v roce 1478, kdy samostatně vedl stavbu Prašné brány, na které pracoval už od roku 1476. V roce 1489 byl povolán do Kutné Hory, kde dostavěl chrám Sv. Barbory.

Zemřel 1.7.1506 v Kutné Hoře a svůj věčný spánek spí právě ve své milované Barboře, chrámu, zasvěcenému patronce havířů.

Tak až budete na výletě, nezapomeňte se pokochat pražskou Prašnou bránou, stejně jako již zmíněnou jedinečnou Barborou. A věnujte vzpomínku muži, který si ji opravdu zaslouží. Matěji Rejskovi. (ber)

Poslat nový komentář