Přijímací zkoušky na střední školy už v pondělí. Budou jednotné s jedním pokusem

Přijímací zkoušky na střední školy už v pondělí. Budou  jednotné s jedním pokusem
ilustrační foto pixabay.com

Zájemci o studium maturitních oborů budou dělat v pondělí a úterý na středních školách jednotné přijímací zkoušky. Letos je k nim přihlášeno 93 908 uchazečů, tedy zhruba o 4000 víc než loni. Kvůli opatřením proti koronaviru budou mít letos žáci na složení zkoušky místo dvou pokusů jen jeden. Výsledek bude platit pro všechny školy, na které se přihlásili.

Tradičně největší zájem je o gymnázia, technické maturitní obory a střední školy pedagogické a humanitní. Alespoň jednu přihlášku na některý druh gymnázia si podalo kolem 46 procent všech uchazečů, z toho 19 296 na osmiletá, 5558 na šestiletá a 18 632 na čtyřletá. Na technické školy se přihlásilo 37 procent uchazečů o čtyřleté obory a na pedagogické a humanitní zhruba 15 procent.

Všichni žáci mohli podat přihlášky na dvě školy, případně ještě dvě sportovní gymnázia. Alespoň dvě přihlášky odevzdaly zhruba čtyři pětiny uchazečů. Každý ale letos bude dělat zkoušku pouze v jedné škole. Výsledek žáka z jediného termínu pak bude platit i pro další školu, kam se přihlásil. Na čtyřletých oborech budou zájemci o studium skládat zkoušky v pondělí a na víceletých gymnáziích v úterý. Čekat je bude test z matematiky a češtiny. Jednotné testy se dělají na všech maturitních oborech s výjimkou uměleckých, kde se už v lednu konaly talentové zkoušky.

Výsledky jednotných přijímacích zkoušek ze čtyřletých oborů obdrží školy v pondělí 15. června a z víceletých gymnázií 16. června. Pořadí uchazečů by ředitelé měli zveřejnit vždy nejpozději následující den. Přijatí žáci pak budou mít pět dnů na odevzdání zápisových lístků do školy, kam budou chtít nastoupit. Náhradní termín zkoušek pro omluvené uchazeče se letos uskuteční 23. června, výsledky se školy dozví o tři dny později.

Přijímací zkoušky provázet přísná hygienická opatření. Uchazeči budou muset před vstupem do škol odevzdat čestné prohlášení o své bezinfekčnosti. Měli by dodržovat rozestupy alespoň 1,5 metru a před vstupem do učeben si dezinfikovat ruce. Pokud to dodrží, nebudou muset mít při psaní testů roušku. (Zdroj MŠMT)

 

Poslat nový komentář