Dnes je svaté Anny. A v Drozdovicích jsou hody

Dnes je svaté Anny. A v Drozdovicích jsou hody
ilustrační foto pixabay.com

Údajně matka Panny Marie a babička Ježíše Krista. Dožila se prý vysokého věku a časem se stala ochránkyní matek a manželství, šťastného porodu, patronkou horníků, mlynářů, truhlářů, tkalců, krejčích nebo čeledínů. Jméno Anna je hebrejského původu a znamená milá či milostiplná. Její jméno bývalo nejrozšířenějším ženským jménem u nás.

A právě ona nám vzhledem k svátku, který byl stanoven na jeden z posledních červencových dnů, přináší chladná rána. Za jejich hlavní příčinu lze označit prodlužující se noc. Oproti letnímu slunovratu je noc delší o jednu hodinu, a to už je znát. Nejstudenější rána bývají v údolích. Anenské léto, trvající do 30. července, bylo pro naše předky kvůli žním velmi významným obdobím. Charakterizuje ho srážkový útlum, horké a parné dny. Tak zvané vrcholné léto, neboli psí dny, trvají do druhé srpnové dekády.

Víte, že 26. července můžete dokonce zjistit, jaká bude toho roku zima? Stačí vydat se do lesa a pozorovat mravence nebo vyhlížet bouřku:

Zvětšují-li na svatou Annu mravenci své hromady, lze očekávati zimu tuhou.

Bude-li na svatou Annu bouřka, bude v zimě mnoho závějí.

Je-li svatá Anna prokřehlá, přijde zima studená.

Annenské chladné rosy ohlašují pěkné časy.

Svatá Markyta hodila srp do žita, svatá Anna, ta ho vzala a sama žala.

Prší-li o svaté Anně, bude sladká řepa.

K Anně svatý hodina ze dne se tratí.

A k těm Drozdovicím, hody se zde slaví právě na svatou Annu. Je jí totiž zasvěcena zdejší kaplička. Kdysi to bývaly oslavy s plnou parádou, kolotoči, selskou krojovanou jízdou. Kdopak z drozdovičáků má dnes napečení hodové koláče a domem mu voní rozpečená husa?

Dnes v České republice žije 134 819 Aniček. Tak vše nejlepší! (ber)

Komentáře

A hody jsou i v Čechovicích.

A hody jsou i v Čechovicích.

Poslat nový komentář