Máte doma mák z Aliky? Společnost vám vrátí peníze, nebo vymění zboží

Máte doma mák z Aliky? Společnost vám vrátí peníze, nebo vymění zboží
Foto SZPI

Jak PvNovinky včera informovaly, Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala prohlášení o jednom z výrobků firmy Alika Čelčice. V máku mletém AlRashid se objevilo nadlimitní množství pesticidů. Firma již pracuje na nápravě.

Společnost ALIKA a. s. dne 29. 12. 2016 dostala informaci od zákazníka PENNY Market s. r. o. o upozornění ze strany SZPI na nadlimitní množství pesticidů naměřených ve výrobku Dr.Rashid Mák mletý 100% 200g, šarže L228620 s datem minimální trvanlivosti do 31. 5. 2017. V této šarži bylo celkově vyrobeno 6400 ks a v současné době se veškeré možné množství stahuje z trhu na základě vlastní iniciativy společnosti. Společnost ALIKA ročně investuje přes 400 000 Kč do rozborů a analýz v akreditovaných laboratořích. “Jen na mák jich letos bylo provedeno více než 20 a všechny s negativním výsledkem” uvedla Markéta Pavlínová, výrobní ředitelka. 

ALIKA zpracovává výhradně mák modrý původem z České republiky. Dodavatelem této šarže je Ireks Enzyma, výrobní závod Kroměříž. Zjištěný pesticid Picoxystrobin patří mezi povolené fungicidy aplikované na mák. Tato účinná látka nevykazuje žádnou mutagenitu, kancerogenitu ani reprodukční toxicitu. (Zdroj Bezpečnostní list DU PONT). 

Společnost ALIKA již nyní jedná s dodavatelem máku o nápravě a následných krocích, které zajistí garanci nezávadnosti. "Zákazníkům, kteří mají uvedenou šarži výrobku, společnost nabídne zboží s jinou šarží popř. vrácení peněz," dodala Pavlínová. (red)

Poslat nový komentář