Kania kečup z Lidlu si nemůže říkat kečup, říká inspekce

Kania kečup z Lidlu si nemůže říkat kečup, říká inspekce
Fot SZPI

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalili v Kania kečupu z Lidlu jen minimum rajčatového podílu. Podle vyhlášky, která v tuzemsku platí, by tento kečup ani neměl být nazýván kečupem. Inspektoři ve středu nařídili stáhnout ze všech obchodů řetězce Lidl „Kania Curry Ketchup Mild“ s označením data minimální trvanlivosti do 28. 4. 2018. 

Německý kečup vyrobený Lidlem v laboratorním testu propadl a nemůže být nazýván kečupem. „Laboratorní rozbor inspekce u kečupu potvrdil o polovinu nižší obsah rajčat, než u potravin označených jako kečup vyžaduje národní vyhláška. Podíl rajčatové sušiny musí být u kečupu minimálně 7 procent, analýza ale prokázala tento podíl pouze v hodnotě 3,5 procenta,“ konstatoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. 

Jedná se o klamavé informování spotřebitele. „Označení výrobku totiž neumožnilo spotřebitelům získat pravdivé informace o skutečné povaze potraviny a pod názvem kečup tak mohli očekávat výrobek s vyšším obsahem rajčat,“ uzavřel Kopřiva. Podle něho nyní Státní zemědělská a potravinářská inspekce zahájila s řetězcem správní řízení, ve kterém se rozhodně o výši uložené pokuty. (Zdroj SZPI)

 

Poslat nový komentář