Led do pití? Skoro půlka neprošla kontrolou na bakterie

Led do pití? Skoro půlka neprošla kontrolou na bakterie
ilustrační foto michanenapoje.cz

Pokud si necháváte dát led do pití, pak byste měli dávat pozor. Inspektoři potravinářské inspekce odhalili, že téměř polovina hodnocených ledů do nápojů v restauracích a dalších provozovnách nesplnila zdravotní a hygienické limity. Analýza prokázala nevyhovující hodnoty pro výskyt některých bakterií.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se zaměřili na kontrolu mikrobiologických požadavků u nabízených pokrmů, surovin a kuchyňských a výrobních zařízení. Cílem bylo ověřit, zda přítomnost patogenních organismů nepřesahuje povolené hodnoty.

"Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, norovirů, hepatitidy A a dalších patogenů," přiblížil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Téměř polovina odebraných vzorků nesplňovala hygienické limity. Analýza prokázala nevyhovující hodnoty pro Escherichia coli, enterokoky, koliformní bakterie a počty kolonií při 22 °C a 36 °C.

"Inspektoři vzorky ledů do nápojů odebrali v restauracích, pivnicích, barech, cukrárnách, rychlém občerstvení, hernách a dalších provozech společného stravování. Dotčeným provozovatelům inspektoři nařídili, aby provedli důkladnou dezinfekci výrobníků ledu a následně aby nechali provést mikrobiologický rozbor ledu v akreditované laboratoři na vlastní náklady," doplnil Kopřiva.

S provozovateli, kteří se provinili, zahájí SZPI řízení o uložení pokuty. Kontroly budou i nadále pokračovat. (Zdroj SZPI)

 

Poslat nový komentář