Další toxická jablka z Polska! Prodávala se v Albertu

Další toxická jablka z Polska! Prodávala se v Albertu
ilustrační foto ber

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v průběhu posledních měsíců již několikátý případ v tuzemsku prodávaných jablek s nadlimitním obsahem pesticidů. Tentokrát šlo o další jablka z Polska, která se prodávala v obchodech společnosti AHOLD, tedy v Albertu.

"Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v tržní síti další případ jablek z Polska s nadlimitním obsahem pesticidů," uvedl mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal. Šlo o nebalená jablka odrůdy Gala, šarže V805223456.

Do Česka se jablka znovu dostala z Polska, jako už ve čtyřech letošních případech. Dodavatelem této šarže byla společnost Bakker s.r.o., jablka se prodávala v obchodním řetězci Albert. Inspektoři vadnou várku objevili v Novém Jičíně.

"Jablka obsahovala rezidua pesticidu chlorpyrifos v množství 0,20 mg/kg, což je dvacetinásobek maximálního povoleného limitu," sdělil Pospíchal. Chlorpyrifos je insekticid, který se používá na ošetření napadených listů, ovoce a plodin.

Chlorpyrifos je pro člověka toxický. Narušuje funkci hormonů v lidském těle, riziko představuje především pro těhotné ženy. I nízké vystavení tomuto pesticidu může vést k poškození mozku dítěte. Mezi následky otravy patří pocit sucha v krku, porucha spánku, zhoršení paměti, bolesti hlavy, poruchy řeči. (ZDROJ SZPI)

 

Poslat nový komentář