Konec přetáčení tachometrů aut, data budou na webu od ledna!

Konec přetáčení tachometrů aut, data budou na webu od ledna!
ilustrační foto motomagazinspeed.cz

 

Ministerstvo dopravy zpřístupní na svém webu databázi, kde budou údaje o stavu tachometrů aut z poslední technické kontroly. Aut čerstvě dovezených ze zahraničí se novinka zatím netýká.

Podvody při prodejích aut se v novém roce výrazně ztíží. Ministerstvo dopravy totiž od začátku ledna na svém webu zpřístupní databázi, v níž si budou moci lidé, kteří kupují ojeté auto, vyhledat, zda jejich dosavadní majitelé nepřetočili tachometry.

Ministerstvo k tomu použije data, která se zaznamenávají při pravidelných prohlídkách na Stanicích technické kontroly (STK). "K vyhledání bude potřeba VIN vozidla a číslo protokolu technické prohlídky. Obojí je uvedeno v technickém průkaze," uvedl ředitel odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy Josef Pokorný. Přetáčení tachometrů při prodeji je přitom velkým nešvarem. Výjimečné nejsou ani případy, kdy jsou přetočeny i o statisíce kilometrů. Zájemci o koupi ojetého auta ale zatím nebudou moci zjistit skutečný počet ujetých kilometrů u aut, která byla v nedávné době dovezena ze zahraničí, a neprošla tedy v Česku kontrolou na STK. Česko totiž stále plně nevstoupilo do evropského monitorovacího systému Eucaris, který má bránit podvodům s auty. V Česku se data z STK sbírají už zhruba devět let. Ministerstvo ale rozhodlo o zveřejnění až nyní. Jejich zpřístupnění přitom nebylo příliš nákladné a nepřesáhlo sto tisíc korun. Přetáčení tachometrů by mělo být trestným činem od začátku příštího roku. Kontroly bude provádět Česká obchodní inspekce. (red)

Poslat nový komentář