Koupete se v Tovačově? Pozor na pokuty!

Koupete se v Tovačově? Pozor na pokuty!
ilustrační foto

Pohrdáte koupališti a raději vyhledáváte přírodní vodní plochu? Tak asi stejně jako řada dalších občas zamíříte na Donbas, jezera u Tovačova. Jenže pozor, koupat se v nich je jednak na vlastní nebezpečí, druhak v podstatě zakázáno. PvNovinky přináší mapu jezer i s popisky, jakému účelu slouží. Dočtete se rovněž, kde se můžete bez obav z postihu vykoupat.  

Tovačovská jezera začala vznikat v padesátých letech minulého století jako zatopená plocha po těžbě stěrkopísku. Jezera se nachází jihovýchodně od města Tovačov, nedaleko soutoku řek Moravy s Bečvou. Celková výměra jezer činí cca 330 ha a každým rokem se zvětšuje. Název Donbas vznikl v minulosti podle názvu jezera v tehdejším Sovětském svazu. Donbas byl tvořen částí dnešních jezer I - Sever a severní částí jezera IV - Skašovského. Jezero Donbas bylo poté předěleno hrází a tak vznikla dvě výše zmíněná jezera. V současné době se tovačovská jezera skládají ze čtyř samostatných vodních ploch.

Zákaz koupání a přísný zákaz vstupu nepovolaných osob  platí v blízkosti vodárenských zdrojů, což jsou jezera Tovačov I sever a Troubky II, které zásobují pitnou vodou obyvatele Přerovska. Lidé mohou dostat za přestupek na úseku vodního hospodářství pokutu až dva tisíce korun, pokuta se ale může vyšplhat až na třicet tisíc. Za nerespektování zákazu vjezdu hrozí řidičům pokuta dva tisíce korun.

Na ostatních jezerech zase probíhá aktivní těžba. Bezproblémové koupání je možné pouze na jezeře Tovačov III Annín, kde bylo ochranné pásmo zrušeno. 

Poznámka k mapě

DP = dobývací prostor - těžba štěrku Současné platné názvy jezer: I = Jezero sever, též Vodárenské jezero, vlastníkem je společnost Vak Přerov, a.s. Na jezeru je přímý vodárenský odběr, jedná se o I. pásmo ochrany vodního zdroje, připravuje se přetěžování jezera.

II = Troubecké jezero, vlastníkem je ČM štěrk, a.s. Na jezeru je přímý vodárenský odběr, jedná se také o I. pásmo ochrany vodního zdroje. Stále zde probíhá těžba štěrku.

III = Annínské jezero, vlastníkem je ČM štěrk, a.s. Na tomto jezeru již byla těžba ukončena. Jedná se však stále o II. pásmo ochrany vodního zdroje. Pouze na vymezené části tohoto jezera, kterou má v pronájmu město Tovačov, neplatí zákaz koupání. Prostor vyhrazený pro koupání je na břehu vyznačen informačními cedulemi a na hladině plovoucími bójemi. V prostoru pro koupání není povoleno používat jakékoliv čluny. Na břehu pak není možné rozdělávat oheň a tábořit.

IV = Skašovské jezero, vlastníkem je ČM štěrk, a.s. Těžba štěrku zde stále probíhá. Jezero využívá Jacht klub Tovačov.

(ber, tovacov.cz)

Komentáře

a ta mapa?

Poslat nový komentář