Uklízet Česko přišli i bezdomovci

Uklízet Česko přišli i bezdomovci
Foto David Řehořek

Osm desítek lidí se v sobotu ráno vydalo od mostu v Olomoucké ulici v Prostějově na Močidýlka. Cíl měli jediný, uklidit břehy Hloučely.

Staré pneumatiky, igelity, ale i třeba umyvadlo či kus auta tahali z ledové vody i lidé bez domova. "Já jsem zvyklý, i když se namočím, nic se neděje. Jsem z Přerova a celé dětství jsem se ráchal v řece," nechal se slyšet pan Pavel, který přišel uklízet i se svou drobounkou přítelkyní. Nejrůznější odpad sbírali také členové pěveckého sboru Proměny, Okrašlovacího spolku, členové sdružení Zdraví od malička, členové FB skupiny Prostějov bez cenzury a řada dalších.

Organizátorka akce, předsedkyně Okrašlovacího spolku Milada Sokolová, byla velmi spokojena. "Volala mi Eva Zatloukalová z Irisu a moc děkovala, že je vidět, jak jsme si na naší trase "mákli". Odpad, který jsme sesbírali, odveze Povodí Moravy," vysvětlila. Nejen ji potěšil i fakt, že uklízet přišly na tři desítky lidí bez domova, se kterými se mnozí pravidelně setkávali v rámci projektu Polévka bezdomovcům. "Věřil jsem, že přijdou. Pomoc slíbili a slib dodrželi," nechal se slyšet Jiří M.

"S tím problém nemám, aspoň jsem tak mohl revanšovat za kolo, co jsem díky paní Sokolové dostal," vysvětlil Radek, který na svém stroji denně najedí desítky kilometrů s letáky a novinami. 

Závěr akce patřil táboráku se špekáčky a voňavému guláši. "Považuji to za smysluplně strávené dopoledne, které okořenila dobrá nálada," uvedla paní Petra.

"Já se ještě přidávám s poděkováním panu Michkovi z Občanské poradny, který se nejen osobně zúčastnil, ale dnešní občerstvení pro všechny účastníky zaplatil. Velmi mu děkuji", dodala Sokolová. (red)

Poslat nový komentář