Barvy velikonočních vajíček mají svůj význam

Barvy velikonočních vajíček mají svůj význam
ilustrační foto pixabay

Obarvit vajíčko, aby bylo odměnou pro koledníky, není složité. K barvení vajíček se nejdříve používala přírodní barviva. Nejprve to byla pouze červená barva, později se přidávaly další. Některé barvy měly i symbolický význam. Dnes vám vysvětlíme, co která barva znamená.

V minulosti se používaly barvy z přírodních zdrojů, které byly v každé domácnosti.

Červená vajíčka znamenají lásku a náklonnost, dívky je dávají jen svému milému. Barva vzniká z odvaru ze slupek červené cibule a octa, červeného zelí, šťávy z červené řepy, šťávy z borůvek a bezinek.

Světle zelená barva naznačují sympatie. Získává se odvarem ze špenátu, olšové kůry, lipového květu nebo mladého žita.

Tmavě zelená symbolizuje oblíbenost a vytváří ji voda ze špenátu nebo odvar z olšové kůry.

Modrá až fialová velikonoční vajíčka jsou naděje. Barva vzniká z lipového květu, kmínu nebo šafránu, případně z odvaru z nakrájeného červeného zelí, vody a octa.

Žlutá znamená odmítnutí. Vajíčka se barví v odvaru z cibulových slupek, vývaru z šafránu nebo mrkvové natě.

Hnědá barva vzniká z odvaru z dubové nebo olšové kůry; případně ze silnějšího odvaru z cibulových slupek nebo z čaje.

Černě obarvená vajíčka se získávají z roztoku sazí, do kterého se vloží několik rezavých hřebíků nebo ze silného odvaru olšové kůry.

Uvařená vajíčka je také možné polévat připraveným teplým barevným roztokem tak dlouho, než se obarví na požadovaný barevný odstín.

Vajíčka se v současné době obarvují především s pomocí různých průmyslově vyráběných speciálních barev na vajíčka, která umožňují využití většího množství barevných odstínů. (ber)

Poslat nový komentář