Dnes je Zelený čtvrtek. Dejte si k obědu třeba sedmikrásky

Dnes je Zelený čtvrtek. Dejte si k obědu třeba sedmikrásky
ilustrační foto pixabay.com

Zelený čtvrtek přímo vybízí ke svěžím zeleným pokrmům například v podobě zeleninové jarní polévky. Nejtradičnějším pokrmem u nás je v tento den špenát. My vám nabídneme jinou chuťovku, sedmikrásky.

Vařilo se především z dostupné jarní zeleně, tedy špenátu, bylinek, ale také luštěnin. Využilo se vše jedlé, co se na zahradě našlo, tedy i smetánka lékařská, chudobky či fialky. Z luštěnin se na stole často objevoval nejlevnější a nejdostupnější hrách, cizrna a fazole, běžná byla i pohanka.

My vám dnes poradíme, proč konzumovat sedmikrásky. Látky obsažené v sedmikráskách totiž mimo jiné pomáhají při onemocnění dýchacích cest a kašli (podporují odkašlávání) a jsou přírodním lékem proti zimničné horečce a chřipce.

Konzumace květů sedmikrásek se doporučuje i jako močopudný prostředek a zlepšuje látkovou výměnu v játrech či žlučníku.

Rozdrcené listy sedmikrásek lze použít jako obklad na rány po bodnutí hmyzem, výluh ze sedmikrásek ulevuje od bolesti zubů a je prevencí vůči zánětům dásní. Látky obsažené v sedmikráskách mají totiž protizánětlivé vlastnosti, takže bylinku lze využít i při kožních chorobách a obecně v kosmetice.

Z květů sedmikrásek lze podomácku vyrobit celou řadu produktů, zdaleka nejen všeobecně známý čaj. Připravit si lze mimo jiné také sedmikráskový med, olej, sirup nebo různé tinktury pro kosmetické účely.

Sedmikrásku lze ale samozřejmě také použít do různých jarních salátů a uvařit si lze i sedmikráskovou polévku, kde je ovšem květ sedmikrásky především zdobným prvkem. Ještě nerozvinuté květy sedmikrásek lze také naložit, zavařit, a připravit si tak nepravé kapary.

A konečně lze sedmikrásky použít do různých pomazánek či omáček, případně si jimi ozdobit normální chléb s máslem a … sníst. Svým způsobem tak lze říci, že sedmikráskami lze obohatit jakýkoli pokrm. (ber)

Poslat nový komentář