Dnes je Velký pátek. Neuklízejte, nic nepůjčujte a hledejte poklady

Dnes je Velký pátek. Neuklízejte, nic nepůjčujte a hledejte poklady
ilustrační foto pixabay.com

Velký pátek je dnem, který připomíná ukřižování Ježíše Krista. Jedná se o šestý a tím pádem předposlední den Svatého týdne, zároveň je to součást velikonočního tridua. V České republice byl poprvé uznán svátkem v roce 2016. Nesl se v duchu postního období a byl dnem zákazů.

V první řadě to byl den zákazů. Nesmělo se nijak pracovat se zemí, například orat, kypřit půdu nebo ji okopávat. Také se nemělo nic půjčovat, aby půjčenou věc neomámily magické síly vystupující tento den na povrch a nesmělo se ani prát, protože by se prý pralo v Ježíšově krvi. Na Velký pátek bylo také zvykem, že se lidé po probuzení šli umýt do potoka, aby tak očistili své tělo před nemocemi. V tento den hospodyňky ani nepekly a nezametaly.

Podle pověr je Velký den dnem ďábla, čarodějnic a různých magických sil, které se derou na povrch. Pokud se však budete bedlivě dívat kolem sebe, mohli byste narazit na poklad. To lze prý poznat tak, že ve skalách vzniknou pukliny, z nichž bude zářit světlo, nebo uvidíte zářící kapradí. Poklady jsou však jen pro čisté duše.

Někde se držel úplný půst, v některých se vařilo jedno denní jídlo, které často představovala sytá polévka, například bramboračkazelňačkapolévka z fazolí nebo hrachu či špenátu, popřípadě se vařila jídla z čočky či jáhel.

Ovšem půst není pro každého, proto ti, kteří měli dostatek peněz, si v tento den připravovali rybu. A kdo peníze neměl, pekl ryby tvarované z bramborového těsta. (ber)

 

Poslat nový komentář