Rozhledna na Kosíři stále uzavřena. Kiosek zřejmě neotevře

Rozhledna na Kosíři stále uzavřena. Kiosek zřejmě neotevře
ilustrační foto

Šestého února loňského roku byla z technických důvodů uzavřena rozhledna na Velkém Kosíři. Její opravy dosud nezačaly, kvůli sporům mezi Mikroregionem Kosířsko, projektantem a firmou, která ji postavila. V letošním roce by ale měla být znovu otevřena pro veřejnost. 

Rozhledna byla uvedena do provozu 22.6.2013. Její technický stav se stal natolik závažným, že Mikroregion Kosířsko, který ji provozuje, rozhodl v únoru 2017 kvůli bezpečnosti návštěvníků o jejím uzavření. Od té doby se táhnla neúspěšná jednání o tom, kdo za stav rozhledny může. "Podali jsme žalobu na zhotovitele stavby. Pracujeme také na projektu opravy rozhledny. Rádi bychom ji otevřeli na jaře příštího roku," sdělila v listopadu 2017 PvNovinkám předsedkyně Mikroregionu Kosířsko Hana Rozsypalová.

Spor je stále v rukou právníků, opravy nezačaly. „Připravuje se dohoda mezi prováděcí firmou a mikroregionem o opravách schodiště tak, abychom stihli otevřít alespoň v květnu nebo v červnu,“ potvrdil místopředseda mikroregionu Kosířsko a starosta Olšan Milan Elfmark.

Kiosek s občerstvením zatím otevřen nebude. "Nechceme jej otevírat před rekonstrukcí rozhledny, protože zatím nevíme, zda by se ho nedotkly stavební práce," dodal Elfmark. 

Finanční náklady ani harmonogram prací zatím nezná, cena za opravy se určitě vyšplhá na desítky tisíc korun. Kdo je zaplatí bude součástí dohody.

„Právníci se teď musejí dohodnout. Jsou tam z naší stany nějaké požadavky, je podaná žaloba a právníci to musí dořešit. Pak budeme moudřejší,“ dodal.

Mikroregion přesto věří, že letos návštěvníci na vrchol rozhledny opět vystoupají. (ber)

Poslat nový komentář