Označení sloupů veřejného osvětlení pomůže záchranářům

Označení sloupů veřejného osvětlení pomůže záchranářům
Foto MMP

Zcela nedávno byla v Prostějově dokončena instalace mapového podkladu se sloupy veřejného osvětlení do databáze operačního střediska Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v Olomouci. Prostějov se řadí mezi další města v zemi, která takto poskytnou data složkám IZS pro přesnější lokalizaci míst dopravních nehod či požárů.

„V Prostějově máme nyní všechny sloupy veřejného osvětlení a světelné signalizace na křižovatkách (cca 4500 ks) fyzicky označeny kovovým štítkem s číslem sloupu ve formátu PR01234. Číselné značení sloupů s jejich přesnou polohou je zaneseno do mapového podkladu Marushka (GIS). Identifikační číslo slouží jednak k evidenci veřejného osvětlení, ale také k evidenci oprav v návaznosti na fakturaci a kontrolu provedených prací,“ uvedl první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Mapový podklad s identifikačními čísly sloupů veřejného osvětlení můžou nyní využívat složky IZS (hasiči a záchranná služba na tel. č. 112) pro snadnou, přesnou a rychlou lokalizaci např. místa dopravní nehody, zásahu záchranné služby, požáru atd..

„V případě vyžadující zásah složek IZS bude stačit, aby volající na lince 112 nahlásil označení nejbližšího sloupu veřejného osvětlení. Nebude tedy muset zjišťovat název ulice nebo zdlouhavě vysvětlovat, kde přesně se nachází. Tuto možnost mohou využívat především turisté nebo návštěvníci města, kteří neznají názvy ulic,“ uzavřel náměstek Pospíšil. (red)

Komentáře

Haloo tady sloup 512634 dostal jsem infarkt!!!!!

Poslat nový komentář