Rekonstrukce veřejného osvětlení v Kolářových sadech a okolí byla zahájena

Rekonstrukce veřejného osvětlení v Kolářových sadech a okolí byla zahájena
Foto MMP
Další fotky: 
Rekonstrukce veřejného osvětlení v Kolářových sadech a okolí byla zahájena

Začátkem října byly zahájeny práce na rekonstrukci veřejného osvětlení v Kolářových sadech a okolních ulicích - vše v rámci Participativního rozpočtu a projektu „Vraťte nám hvězdnou oblohu“.

Práce budou spočívat ve výměně sodíkových svítidel za vhodný typ LED svítidel při zachování stávající rozteče sloupů a dodržení norem pro nasvícení komunikací s možností využití dotačních titulů. Pro realizaci byla s předkladatelem projektu záměrně vybrána lokalita největšího městského parku - Kolářových sadů a přilehlých ulic. Součástí projektu je nejen omezování světleného znečištění vzhledem k parku a hvězdárně, ale také energeticky úsporná opatření ve spotřebě elektrické energie a snížení nákladů na údržbu veřejného osvětlení. Současně byla na tuto akci podána žádost o poskytnutí dotace z Národního plánu obnovy.

„Jedná se o výměnu 124 kusů stávajících sodíkových svítidel za moderní ledky s regulací výkonu v nočních hodinách při celkové roční úspoře až 33,818 MWh, což je 80 procent původních nákladů na energii. Výše případné dotace podle vypočtené úspory může být až 1.01 milionu korun. Moderní LED svítidla s regulací výkonu v nočních hodinách (22:00 -06:00 na 60% výkonu) instalovaná v parku mají teplotu chromatičnosti 2200 K (teplá bílá - oranžová), která je vzhledem k malému obsahu modré složky šetrná k životnímu prostředí – rostlinám i živočichům,“ řekl první náměstek primátora Jiří Pospíšil, v jehož gesci je oblast správy a údržby majetku města.

Celkové náklady na realizaci této akce jsou ve výši 1.32 milionu korun (včetně DPH). (red)

Poslat nový komentář