V Prostějově se uskutečnilo slavnostní setkání výsadkových veteránů

V Prostějově se uskutečnilo slavnostní setkání výsadkových veteránů
Foto Jaroslav Kovář
Další fotky: 
V Prostějově se uskutečnilo slavnostní setkání výsadkových veteránů
V Prostějově se uskutečnilo slavnostní setkání výsadkových veteránů

Rok 2017 je rokem, kdy všichni výsadkáři slaví nebo budou slavit 70. výročí vzniku výsadkových jednotek u nás. Především pro výsadkové veterány je to velká a významná událost. 1. října 1947 přečetl v té době plk. Paleček z balkonu radnice v Zákupech nově vznikajícím výsadkovým jednotkám rozkaz č. 1. Po přečtení tohoto rozkazu i dnes musí všem výsadkářům zamrazit a musí s hrdostí tento rozkaz přijmout. 

V průběhu roku bude probíhat mnoho různých setkání s různým charakterem a pokaždé na jiné úrovni. Prvním takovým setkáním bylo Slavnostní shromáždění výsadkových veteránů České a Slovenské republiky, které se uskutečnilo v sobotu 15.4. ve Společenském domě v Prostějově. Celou akci organizoval Klub výsadkových veteránů Prostějov v součinnosti se spolkem Červené barety. Na 200 pozvaných účastníků si ve slavnostní atmosféře připomnělo tuto událost.

Součástí a též hlavním programem celé akce bylo několik křtů a posléze i dekorací. KVV Prostějov křtil pamětní odznak na stuze k 70. výročí vzniku výsadkových jednotek. Křtitelem byl nejstarší pamětník, který stál u zrodu těchto jednotek plk. v.v. Ivan Kutín z KVV Brno. Spolek Červené barety pokřtil pamětní dekoraci "Veterán výsadkových jednotek československé a české armády“. Život ji vdechl její křtitel devadesátiletý plk. v.v. Miloš Opluštil z KVV Klatovy. Jako poslední se křtil druhý díl knihy Davida Jiráska Historie českých speciálních sil - Jednotky zvláštního určení 1957 - 2001. David Jirásek si vybral jako kmotra knihy nejstaršího člena KVV Prostějov devadesátiletého npor. v.v. Jiřího Beneše. Křtilo se jak jinak než mlékem výsadkářů - tedy rumem.

Celá akce se nesla ve slavnostní náladě. Další velká setkání letos ještě proběhnou v Žilině, v Chrudimi, v Zákupech a na podzim opět v Prostějově na letišti. Na 30. dubna připravuje Muzeum „Výsadkáři 8280“ vzpomínkový turistický pochod.

Velké poděkování patří všem sponzorům a partnerům, kteří přispěli finanční částkou na toto první setkání v tomto roce. Poděkování patří i Statutárnímu městu Prostějov za příspěvek ve formě veřejné finanční podpory.

Bližší informace a podrobnosti s bohatou fotogalerií najdete na: http://kvvprostejov.wgz.cz/rubriky/klub-vv-prostejov/spoluprace-s-ostat-kvv-v-cr-a-sr.

Michal Mucha

Poslat nový komentář