Amnestovaní jsou zpět za mřížemi, krádeží ubylo

Amnestovaní jsou zpět za mřížemi, krádeží ubylo
ilustrační foto vscr.cz

 

Policie letos eviduje nejméně případů krádeží za posledních pět let. Ubyl zejména počet odcizení věcí z aut a také drobné kapesní krádeže. Důvody jsou podle odborníků jasné. Patří mezi ně tvrdší zásahy policie, větší ostražitost lidí a skutečnost, že řada pachatelů, propuštěných v rámci loňské amnestie, je zpátky ve věznicích.

Nejvíce se letos krade v Praze, kde bylo dosud nahlášeno o čtyři tisíce případů méně, než v roce 2013. Následuje Moravskoslezský kraj, kde policisté řešili přes 14 tisíc případů, což je o tři tisíce méně, než loni.

Ve statistikách se výrazně promítá doznívání amnestie. Zatímco ihned po jejím vyhlášení v lednu 2013 došlo k nárůstu, v současnosti je počet krádeží nejnižší za posledních pět let. Větší část amnestovaných už je zase ve věznicích.

Vůbec největší pokles je u drobných krádeží, kterých oproti loňsku ubylo o téměř 2500. Podle odborníků to má jednoduché vysvětlení. Kapsáři jsou prý na mírném ústupu od té doby, co je policie začala přísněji postihovat. Mnohem více například za kapesní krádeže následují nepodmíněné tresty.

I počty vykradených aut jsou pozoruhodně nižší. Ve srovnání s rokem 2013 jde až o čtyři tisíce případů. Nejčastěji z vozů mizí navigace, rádia, telefony nebo notebooky. Na tuto statistiku má ale hodně vliv skutečnost, že řada lidí krádež nehlásí. Nevyplatí se jim to. Ubývá i krádeží aut, zloději se totiž přeorientovali na krádeže jednotlivých dílů, které se lépe prodávají. Méně se podle statistiky vykrádají také chaty a domy. (red)

Poslat nový komentář