Ze sypkých směsí se dalo upéct snad vše na světě, říká bývalá zaměstnankyně Vitany

Ze sypkých směsí se dalo upéct snad vše na světě, říká bývalá zaměstnankyně Vitany
ilustrační foto
Další fotky: 
Ze sypkých směsí se dalo upéct snad vše na světě, říká bývalá zaměstnankyně Vitany

 

Tradiční výrobce sušených pokrmů Vitana, která patří norské skupině Orkla, je neodmyslitelně spojena i s Prostějovem. Majitel, který uvažoval o jejím prodeji, od něj kvůli klesající ceně ustoupil. 

Kdo z Prostějovanů by neznal „polévky z pytlíčku“ a jiné sušené potraviny, které nesly značku Vitana. Řada lidí z regionu rovněž v továrně, sídlící za hlavním nádražím, pracovala. Vzpomíná na to i paní Irena. "Pro obchodní dům, kde jsem pracovala, dělávala Vitana předváděcí akce, které se těšily velké oblibě. Byla tam paní, co ze sypkých směsí dokázala upéct snad všechno na světě, včetně vánočního cukroví. Radila lidem, rozdávali jsme recepty, byly ochutnávky a tak. Vždycky tam bylo strašně moc lidí," zavzpomínala s tím, že ona sama pekla ze směsí Vitana -  bábovky, kynuté buchty, mřížkový koláč. "Jednou z nejoblíbenějších směsí byl domácí perník, děti milovaly bábovku," dodala. Sypké směsi jsu ale dnes pro běžnou potřebu příliš drahé a tak moc na odbyt nejdou. "Máma ve Vitaně dělala roky, takže jsme na tyhle výrobky byli zvyklí z domu. Já kdysi taky kupovala perník a podobné směsi, protože jejich příprava byla rychlá. Dneska raději najdu recept na nějakou buchtu  na internetu, je jich spousta a dají se upéct za pár korun," konstatovala další z oslovených, paní Alena.Z Prostějova se Vitana, tehdy již v majetku Norů,  přesunula do Čech. V roce 1999 o práci přišlo více než dvě stě zaměstnanců.

Jak se zdá, osud Vitany je dnes nejistý. Lidé totiž sušených potravin kupují stále méně. Norové se proto chtěli firmy zbavit, kvůli klesající ceně od záměru nakonec ustoupili. Odhadovaná prodejní cena se přitom pohybovala kolem miliardy. Trh sušených potravin v Česku dlouhodobě klesá, podle dat výzkumné společnosti GfK zhruba o pět procent. Nejvíce propadl prodej instantních polévek a základy pro přípravu jídel, mírně roste zájem o kořenicí směsi a předpřipravená hotová jídla. Poslední zveřejněná výroční zpráva Vitany je za rok 2012, kdy utržila kolem dvou miliard korun. Čistý zisk se jí meziročně snížil na polovinu. Firma zaměstnává ve třech výrobních závodech v Česku zhruba osm set lidí.

Jiří Pospíšil nám zaslal odkaz na jeho krátký film. Zhlédněte. https://www.youtube.com/watch?v=-r4TvYpdIDk   (ber)

Komentáře

Ano, je to neodpustitelný prohřešek vůči našim obyvatelům a bývalým zaměstnancům.Nejen Vitana a Oděvní průmysl. Je toho více, za co by se měli zodpovídat kompetentní osoby. Bohužel justice a podvodníci jdou ruku v ruce.

 

 

Díky zrušení podniku přišel ve Vitaně o práci můj tatínek, v OP pak i já .... BRAVO! Jen tak dále - prodat do zahraničí, rozkrást, namastit si pár kapes a připravit tisíce lidí o práci, která je čím dál tím hůře k sehnání a když už, tak za platy mizerné! Slušný člověk aby zaplakal a mizerové jsou ve vatě :(

Poslat nový komentář