Kryštůfek záchranář se stal členem posádek sanitek i vrtulníků

Kryštůfek záchranář se stal členem posádek sanitek i vrtulníků
ilustrační foto ZZS OK

První plyšové hračky se jménem Kryštůfek, které budou při zásazích doprovázet děti postižené úrazy či stresovými situacemi, se v těchto dnech staly členy posádek vozů a vrtulníku Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.

"Právě pro děti bývá přítomnost na palubě sanitního vozu velmi stresující záležitostí. Přinést malým pacientům alespoň trochu radosti, zabavit je a zmenšit jejich strach, dát jim oporu v čase, kdy se nemají čeho chytnout, to je poslání plyšových Kryštůfků," uvedl náměstek ředitele záchranky Petr Šmejkal. Hračky záchranáři instalovali do dopravních prostředků v Olomouci, v dalších dnech je dostanou všechny základny v kraji.
Za projektem stojí Nadační fond Kryštůfek, který rozdává hračky záchranářům po celé republice. „Plyšová hračka, mající podobu malého záchranáře, která je k dispozici na palubách sanitek, pomáhá děti výrazně zklidnit. Záchranáři hračku dávají zejména dětem, jež jsou v jejich péči delší dobu, těm, které jsou vážně nemocné či zraněné, nebo bez doprovodu svých rodičů,“ vysvětluje jeden z autorů projektu, psycholog Lukáš Humpl.
Malé děti také mohou přímo na palubách vozů na hračce ukázat, kde a jak je co bolí, lékař naopak demonstruje na Kryštůfkovi, jaké úkony musí dítěti provést. Plyšový přítel pak děti doprovází při pobytu v nemocnici a často ještě další částí života. Průzkum, který si zadali před časem autoři projektu v Moravskoslezském kraji, ukázal, že děti v devíti případech z deseti Kryštůfka přijaly jako průvodce a kamaráda pro nepříjemné situace spojené s pobytem v sanitkách a nemocnicích. „Nad definitivní podobou hračky seděl dlouhé měsíce tým psychologů, lékařů a designérů, až vznikla současná podoba zmenšeniny zdravotnického záchranáře s dětskou vizáží z příjemného materiálu,“ uvedl Humpl. (red)

Poslat nový komentář