Odborníci Nemocnice Prostějov varují: Vánoční přejídání může způsobit i žlučníkovou koliku!

Odborníci Nemocnice Prostějov varují: Vánoční přejídání může způsobit i žlučníkovou koliku!
ilustrační foto ZZS

Vánoce jsou neodmyslitelně spjaty s kouzelnou pohádkovou atmosférou, dárky, ale také hojným hodováním a často nevítaným přibíráním na váze. Podle nutriční terapeutky Markéty Říhové z Nemocnice Prostějov navíc nadváha není zdaleka to nejhorší, co může sváteční přejídání způsobit. Zvýšený příjem tuku totiž může zejména v kombinaci s alkoholem snadno vyvolat žlučníkovou koliku nebo bolesti slinivky břišní. 

Podle nutriční terapeutky není potřeba se během Vánoc vzdávat žádných tradičních jídel, pokud je konzumujeme v malém množství. „Cukroví lze sice připravit třeba z celozrnné mouky, kapr se dá například zapéct a majonézu v salátu lze nahradit jogurtem, přesto pokud si jednou z rok člověk dopřeje trochu nezdravých jídel, nic se nestane,“ uklidňuje nutriční terapeutka Nemocnice Prostějov Markéta Říhová s tím, že v takovém případě by se ale vánoční hodování mělo omezit pouze na den či dva, nikoliv týden a více, jak je tomu v mnoha rodinách zvykem.

Zároveň by součástí vánočního režimu měl být dostatečný přísun ovoce a zeleniny, a také dostatečný pitný režim s minimem alkoholu. Pokud jde o cukroví, vhodnější je podle nutriční terapeutky například linecké, pracky, nebo obecně cukroví bez krémových náplní. Naopak nejhorší jsou s ohledem na přibírání na váze plněné ořechy nebo oblíbená vosí hnízda. Co se týče množství, doporučuje nutriční terapeutka rozmezí od pěti do deseti kousků.

Zbytečné přejídání by mělo být zcela zapovězeno. „Lidem při přejídání hrozí nejen to, že nezdravě rychle navýší svoji hmotnost, ale zvýšený příjem tuků, ať už z nezdravých tučných pokrmů nebo z cukroví, může zvyšovat také předpoklad pro vznik kardiovaskulárních onemocnění. Navíc přejídání často způsobuje také zažívací potíže, jako je pálení žáhy, nadýmání, žaludeční nevolnost,“ varuje Markéta Říhová s tím, že v závažnějších případech, hlavně při kombinaci tučných jídel a alkoholu, hrozí dokonce i žlučníkové koliky či bolest slinivky břišní.

Významným problémem je pak podle nutriční terapeutky také kombinace zvýšeného příjmu energie z potravin a pasivní trávení volných svátečních dní. „Sezení u televize či počítače nepřispívá naší váze, zdraví, a ani psychice. Mnohem lépe každý z nás udělá, když si mezi svátky vyjde s rodinou na procházku, nebo se na chvilku oddá zimním sportům,“ uzavírá Říhová. (Zdroj Nemocnice Pv)

 

Poslat nový komentář