Spekulace s odklady se rodičům nemusí vyplatit, říká Hemerková

Spekulace s odklady se rodičům nemusí vyplatit, říká Hemerková
Foto archiv PvNovinky.cz

 

K zápisu do základních škol přišlo v lednu v Prostějově 677 dětí, 25 bylo zapsáno na více školách, 120 dostalo odklad. Do škol jich v září nastoupí kolem 530, konečné číslo ale známé dosud není.

„Budeme otvírat 20 tříd a jednu speciální na ZŠ Kollárova. Čtyři první třídy se otevřou na ZŠ Horáka, po třech budou mít na Železného a Valenty. Ostatní školy kromě Čechovic, kde je jediná třída, budou mít po dvou třídách prvňáčků,“ upřesnila náměstkyně primátora Ivana Hemerková. Kolik dětí ale skutečně nastoupí, bude známo až 1. září.

Náměstkyni překvapil počet žáků s odkladem. „Je to nejvíc dětí, co pamatuji. Slyšela jsem, že část rodičů si žádala o odklad proto, že dítě se nedostalo na školu, na kterou chtěli, konkrétně třeba na ZŠ Železného. Údajně doufají, že se jejich potomek na školu dostane v příštím roce. To ale vůbec nemusí být pravda, tato škola je příkladem, kde je kapacita zcela naplněna. V červnu odejde 57 žáků dvou devátých tříd, víc dětí tedy rozhodně nevezmou. K malému navýšení může ale dojít po odchodu některých dětí na víceletá gymnázia,“ vysvětlila náměstkyně.

Takováto spekulace se podle jejich slov nemusí rodičům vyplatit. „Je zcela možné, že škola v příštím roce bude brát ještě méně dětí právě kvůli plné kapacitě a tak se může stát, že se tam jejich dítko nedostane. V mateřince ho ale nemohou držet do deseti let,“ upozornila Hemerková.

V Prostějově jsou lokality se zvýšeným zájmem o přijetí do určitých škol proměnlivé už řadu let. „V současné době se staví v Krasicích a Čechovicích, kde v loňském roce ZŠ Palackého otevírala hned dvě první třídy. Letos už postačila jedna,“ dodala náměstkyně. (ber)

Poslat nový komentář