Značky s vlastním textem si můžete koupit od ledna

Značky s vlastním textem si můžete koupit od ledna
ilustrační foto

Česká republika začne po dlouhých odkladech vydávat značky na přání. Na espézetku svého auta, motorky či jiného dopravního prostředku si tak můžete nechat napsat třeba své jméno. Žádat si o ně můžete od pondělí 4. ledna.

„Potěšilo mě to, jezdím na srazy po celé Evropě a speciální značky má kde kdo, včetně Slováků,“ sdělil PvNovinkám majitel kabrioletu Chrysler LeBaron pan Ivo. Za oknem má už léta umístěnu speciální tabulku se jménem svého „bezstřecháče“. „Neřekneme mu jinak, než Mazlík,“dodal.
Při sestavování textu budou platit omezení. „Lidé si například nemohou nechat na tabulku vyrazit hanlivá slova, nebo ta, která obsahují písmena G, CH, O, Q a W. Zákaz využití těchto snadno zaměnitelných písmen si podle ministerstva dopravy vyžádala dopravní policie. Poslední podmínkou je i požadavek, aby značka obsahovala alespoň jednu číslici, a nebyla tak složena pouze ze samých písmen,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Poslední slovo při rozhodování o textu ale budou mít úředníci na pracovištích registru vozidel.

Cena jedné tabulky je stanovena na 5000 korun, vybavit osobní automobil tak vyjde na 10.000 korun. Tyto peníze představují podle Neřolda manipulační poplatek a půjdou na účty obcím s rozšířenou působností, ve kterých si řidiči o značky požádají.

Každá vyžádaná značka je nepřenositelná a nebude možné je prodat další osobě, v případě ztráty nebude možné vydat stejnou značku s identickým textem. Značka bude vázána na majitele, a vlastník ji tak může opětovně použít na další svůj automobil, motocykl či moped, vždy ale pouze na jedno vozidlo. (ber)

Poslat nový komentář