Prostějované si připomenou hladovou demonstraci

Prostějované si připomenou hladovou demonstraci
ilustrační foto

Ve čtvrtek 26. dubna si připomenou představitelé města Prostějova i veřejnost událost, která se nesmazatelně vepsala do dějin města. Letos uplyne 95. let od krvavě potlačené hladové demonstrace, jíž připomíná památník obětí na náměstí Padlých hrdinů. 

Ve čtvrtek 26. dubna ve 13 hodin se u památníku obětí na náměstí Padlých hrdinů  uskuteční pietní akt u příležitosti 95. výročí potlačení hladové demonstrace v Prostějově. Představitelé města, spolků, organizací i veřejnost uctí památku třiadvaceti mrtvých a osmatřiceti zraněných osob.

Hladové demonstrace na konci 1. světové války zachvátily nejen celé tehdejší Rakousko-Uhersko.  Jedna z demonstrací vyvrcholila v Prostějově krvavým masakrem. 26. dubna 1917 se několik  desítek převážně žen dožadovalo přídělu potravin. U výrobního areálu ve Vrahovické ulici (tehdy Kovaříkova továrna, později Agrostroj) zasáhl proti demonstrujícím kordon vojáků rakouské armády, při kterém došlo ke střelbě. Krvavě potlačená demonstrace měla 23 obětí na životech a několik desítek zraněných. Na památku této události byl postaven pomník na dnešním náměstí Padlých hrdinů. Za okupace jej nechali nacisté odstranit, znovu postaven pak byl po válce.   

(jap)

Čtvrtek, Duben 26, 2012 - 13:00

Poslat nový komentář