Prostějovská nemocnice má v počtech novorozenců shodu

Prostějovská nemocnice má v počtech novorozenců shodu
ilustrační foto

Za první polovinu roku 2012 se v prostějovské nemocnici, která je členem společnosti Agel, narodilo celkem 480 dětí, a to v poměru 240 děvčátek a 240 chlapečků. Mezi novorozence patřilo šest dvojčat.

Rodiče se stále více vrací k tradičním českým jménům a nejinak tomu bylo v první polovině i v prostějovské porodnici. Jak uvádí Hana Szotkowská, mluvčí společnosti Agel, „nejvíce převládala jména u holčiček Terezka, Eliška, Anička a Kateřina. U chlapců to byly jména jako Jakub, Tomáš, Jan, Adam a nechyběl ani Lukáš.“

I když tradiční česká jména jsou v poslední době více vyhledávaná, našli se i rodiče, kteří se rozhodli dát svým potomkům exotičtější jména, než jsou ta naše. „V porodnici se tedy narodily děti, které jsou nositely jmen jako například Onur, Matteo, Tea, Mia, Melissa, Wendy nebo Tony, dodává ve zprávě Szotkowská.

Porodnice v Prostějově má tři samostatné, klimatizované porodní boxy s úplným sociálním zázemím, k vybavení patří porodní vana a polohovatelná porodní lůžka. Pro rodičky v šestinedělí má Nemocnice Prostějov celkem deset pokojů s úplným sociálním zázemím. Již v prosinci 2005 získalo zdravotnické zařízení za podporu zdravého vývoje novorozenců a propagaci kojení významné ocenění Baby Friendly Hospital - „přátelsky nakloněná k dětem“.

(pž)

 

Poslat nový komentář