Státní maturita příští rok snad již bez komplikací a stresu

Státní maturita příští rok snad již bez komplikací a stresu
ilustrační foto

Problémy státních maturit byly noční můrou nejne pro studenty, ale i pedagogy. Někteří ředitelé středních škol volali dokonce i po zrušení. Dobrou zprávou nejen pro ně, ale hlavně pro studenty je, že od příštího roku se státní maturity změní.

U maturit zmizí dvě obtížnosti a slohové práce studentů budou opět hodnotit školy.

Letošní maturity opět provázela celá řada problémů, za ten největší studenti i školy považovaly hodnocení slohových prací nezávislím hodnotitelem. Řada velmi kvalitních studentů, kteří zvolili těžší variantu a měli snahu se nad svou prací zamyslet pohořela, ti co zvolili recept na palačinky, i když doposud nijak nevynikali, ve své práci dopadli výborně. Stejně tak i ti, co zvolili vyšší úroveň v matematice. Motivace tedy pro další studenty se rázem stala nulovou a není se čemu divit. Studenti se proti klasifikaci hromadně odvolávali a odborníci se tedy pustili do revize letošních maturit. S žádostí o přezkum výsledků uspělo přes 6% ze zhruba osmitisíců studentů.

Toto všechno by se už u příštích maturit nemělo stát. Ministerstvo školství respektovalo závěry odborné komise a oznámilo změny na příští dva roky.

„Zůstávají dvě povinné zkoušky – čeština a cizí jazyk nebo matematika, ale nebudou mít základní a vyšší úroveň, kromě slohovek budou školy hodnotit i ústní část češtiny,“ uvedl ministr školství Petr Fiala. Změny ještě musí potvrdit zákonodárci, ale ministr věří, že bude mít podporu napříč politickým spektrem.

Budeme tedy doufat, že příští ročník maturit se opravdu stane kvalitním zhodnocením studentů a nebude provázen dalšími komplikacemi. Státní maturita se stane méně stresová jak pro studenty, tak pedagogy, bude mít lidskou tvář a bude naplněn smysl státní maturity.

(pž)

Poslat nový komentář