Celníci kontrolují prodej alkoholu

Celníci kontrolují prodej alkoholu
ilustrační foto

V souvislosti s případy otravy metylalkoholem zvýšili olomoučtí celníci kontroly restaurací, bufetů, stánků a provozoven, kde se nabízejí k prodeji zejména rozlévané lihoviny.

V minulých dnech zkontrolovali celkem 44 provozoven a zajistili více než 1 300 litrů lihovin. „Zajištěné lihoviny nebyly buď správně značené nebo řádně zdaněné. Celníci odebrali vzorky, a ty byly zaslány k analýze do celně technické laboratoře. Kontroly celníků stále pokračují,“ uvedla tisková mluvčí Celního ředitelství Olomouc Marie Bortlová. Podle jejího upřesnění kontrolovali celníci v rámci své působnosti v Olomouckém kraji 33 provozoven a zajistili více než

1 200 litrů lihovin, v působnosti celních úřadů ve Zlínském kraji prověřili jedenáct provozoven a zajistili deset litrů lihovin.

I když se zatím nedaří stoprocentně určit původ jedovatého alkoholu, oficiální výrobci lihovin jsou ve střehu. Například společnost GRANETTE & STAROREŽNÁ Distilleries vydala tiskové prohlášení bezprostředně poté, co se v médiích objevila informace o případu muže, který měl oslepnout po údajném požití HANÁCKÉ vodky z lahve zakoupené v kamenném obchodě. Podle tohoto prohlášení společnost odmítá jakoukoli spojitost se současnou metanolovou aférou. „Dodržujeme všechny předepsané postupy výroby lihovin, jež jsou navíc pod neustálou vícestupňovou státní a interní kontrolou. Držíme kvalitu našich značek na nejvyšší úrovni. Všechny suroviny jsou nakupovány od renomovaných dodavatelů. Kvalita, složení a množství surovin, tedy i lihu, je kontrolovaná jak u dodavatelů, tak interně naší společností a v případě lihu i státními orgány,“ uvádí se v prohlášení.

Podle mluvčího společnosti Petra Maxy všichni věří v rychlé vyšetření celého případu a očištění dobrého jména společnosti GRANETTE & STAROREŽNÁ Distilleries. „Jako přední výrobce lihovin v České republice a člen Unie výrobců a dovozců lihovin dlouhodobě spolupracujeme s orgány legislativy, aby státní orgány mohly razantněji postupovat proti černému trhu s lihovinami, aby stát spotřebitele před nebezpečnými výrobky více chránil, zejména důkladnými a důsledně prováděnými opatřeními směřujícími k potlačení nelegální produkce alkoholu a nelegálního obchodu s lihem a lihovinami,“ sdělil Petr Maxa.

Olga Katolická

 

Poslat nový komentář