Školy nemají na učebnice, město jim chce pomoci

Školy nemají na učebnice, město jim chce pomoci
ilustrační foto

Začal nový školní rok, prostějovské základní školy však nemají na nové učebnice a školní pomůcky. Mnohde se tak děti učí ze "salátových vydání" starých několik mnoho let. Může za to rušení takzvaného pastelkovného i dalších příspěvků z Ministerstva školství. Město se školám pokusí pomoci, rozhodnutí padne na začátku října.

 

Rozpadající se učebnice, které víc než vzdělávací pomůcku připomínají salát k nedělnímu obědu. To je realita dnešních základních škol, ty prostějovské nevyjímaje. "Máme s tím velký problém, učebnice jsou v hrozném stavu. Ministerstvo seškrtalo příspěvky na učebnice o čtvrtinu, což například u nás znamená přes 100 tisíc korun," říká ředitel Základní školy E. Valenty Josef Fiala. Podle něj v tuto chvíli ani nemůže říct, kolik přesně jeho škola potřebuje peněz. "Je to ale minimálně 20 tisíc korun. Učebnice už jsou tak opotřebované, že se dá mluvit spíše o salátovém vydání. Město jako zřizovatel nám dává peníze na provoz, stát by měl zajišťovat to ostatní, tedy vzdělání," vysvětluje a dodává, že je nové úspory nutí porušovat zákon. "Stát nám ukládá, co všechno musíme dělat, ale zároveň nám na to nedává peníze, takže nás vlastně nutí zákon porušovat. V tuto chvíli záleží jen na vstřícném postoji města."

Podobně jsou na tom i v Základní škole na ulici Dr. Horáka. "Máme tu i deset let staré učebnice. Rozpočet se seškrtal na třetinu toho původního. Když nám na nové pomůcky dají 50 tisíc, utratíme padesát, když 150 tisíc, taky je utratíme. To se těžko počítá. Město nám už dnes pomáhá tím, že částečně hradí třeba plavání. Také ministr školství nedávno přislíbil, že od příštího roku se peníze zvednou. Dnes bychom ale v každém případě pomoc města přivítali," doplňuje slova svého kolegy ředitel školy Ivan Pospíšil.

Také proto by Prostějov svým školám rád pomohl. "Situace na školách je opravdu hrozná. Ministerstvo zrušilo pastelkovné pro žáky prvních tříd, ale také omezilo peníze na učebnice či vzdělávání učitelů. Školy však tyto věci potřebují, nemohou je jen tak škrtnout, když peníze nejsou. Proto bychom jim rádi pomohli, připravujeme materiál, který předložíme Radě města. Ta zasedá 2. října," informuje František Říha, vedoucí prostějovského odboru školství, kultury a sportu.

Sám teď sbírá informace od škol, které radním ukáže. "Potřeby škol se různí, není to úplně jednoduché. V tuto chvíli se vlastně jedná o to, kolik peněz z takzvaného Rezervního fondu školám poskytneme. Pomoci jim ale určitě chceme, přestože by to měla být starost státu a ne zřizovatele."

(bat)

Poslat nový komentář