Městské pokladně pomohou peníze z hazardu

Městské pokladně pomohou peníze z hazardu
ilustrační foto

V městské pokladně v těchto dnech chybí zhruba 16 milionů korun ze sdílených daní. S tak vysokým výpadkem radní nepočítali. „Při schvalování rozpočtu jsme vycházeli z vládního odhadu. Jak se nyní ukazuje, byl nadsazený,“ míní primátor města Miroslav Pišťák. Podle jeho slov však situace není dramatická. Město má jednak svoje rezervy, navíc příjmy z tzv. hazardu jsou naopak vyšší, než se čekalo.

„Zatím jsme dostali přes 17 milionů korun. Tento příjem chodí ve čtvrtletních splátkách, v nejbližších týdnech čekáme peníze za 3. čtvrtletí. Celkově bychom mohli získat tak 30 až 40 milionů korun. Musíme ale počítat s tím, že poslední splátka přijde třeba někdy v březnu příštího roku,“ uvedl Miroslav Pišťák.

Příjem obcí, který se zjednodušeně nazývá „z hazardu“, se řídí novou právní úpravou. Obce již nedostávají poplatky z hracích automatů, ty dnes vybírá stát a podle daných koeficientů je rozděluje do obecních rozpočtů. A nová právní úprava se vůbec nezabývá tím, na co obce peníze použijí. „Panuje mylná představa, že musí jít do oblasti sportu, ale není to pravda. Nicméně, rada města se rozhodla doporučit zastupitelům, aby schválili tři žádosti o veřejnou finanční podporu ve výši zhruba 4 miliony korun do sportovní infrastruktury. O dalším využití peněz z hazardu se bude diskutovat, není vyloučeno, že část z nich bude použita třeba na opravu chodníků ve městě,“ dodal primátor Prostějova.

(ok)

 

Poslat nový komentář