Houby letos rostou, i když ne tolik, jako dříve

 Houby letos rostou, i když ne tolik, jako dříve
ilustrační foto

Chystáte se do lesa na houby? Růst by měly například na Konicku. "Rozhodně to ale není taková sláva jak lidi čekají," říká mykolog Jiří Polčák z přerovského Muzea Komenského.

 

Bedly, hříbky, kozáky či křemenáče, tak právě na tyto druhy hub můžete v současnosti v lesích na Prostějovsku narazit. Hledal je tam i přerovský mykolog Jiří Polčák. "Zrovna chystáme výstavu a musíme najít na 200 druhů hub, snad se nám to podaří," říká do telefonu, zatímco prochází lesy na Konicku. "Hub je ale málo, rozhodně ne tolik, jak se teď říká. Bylo totiž dlouho sucho a lesy se z toho nestihly vzpamatovat. Lépe bude jen, když se teď oteplí. Pak by houby zase mohly začít růst," vysvětluje. 

On sám vyrazil houby na Prostějovsko hledat. "Byli jsme na Hostýnských vrších, teď tady na Konicku a ještě míříme do lesů v Čechách pod Kosířem, tak uvidíme, co najdeme. Je to bída, ve srovnání s minulými lety se o nějaké úrodě hub vůbec nedá mluvit," říká mykolog, podle kterého si však přesto lidé mohou z lesa něco odnést. 

Kam tedy pro úlovek zamířit? "Pokud se lidé chystají do lesa, měli by si vybrat nějaký prosluněný a jehličnatý. A také pátrat po jeho okraji. Nějaké babky, bedly či suchohřiby by pak mohli najít," radí.

Naopak teď ale v lesích rostou i houby, před kterými by se lidé měli mít na pozoru. "Patří mezi ně muchomůrka tygrovaná, kterou si lidé mohou splést například s jedlou a velmi chutnou houbou muchomůrkou růžovkou neboli lidově masákem. A také čechratka podvinutá či třepenitka svazčitá," varuje nakonec.(bat) 

 

Poslat nový komentář