Manthellanu stačí, aby povolili regulační plán, a může začít stavět

Manthellanu stačí, aby povolili regulační plán, a může začít stavět
ilustrační foto

 

Vypracovat regulační plán, to je poslední krok, který zbývá před spuštěním přestavby centra Prostějova, kde má vzniknout obchodní galerie za miliardu korun. Záměru plán vypracovat dali v úterý zelenou zastupitelé města.

 

 

"Dnes platí v oblasti bývalého Špalíčku, o které mluvíme, územní plán zóny z roku 1994, který tehdy zpracoval pan architekt Zajíc. Počítalo se v něm s ulicí a náměstíčky, budovy byly nakresleny v historickém duchu. Už jednou se plán musel měnit, když architekti stavěli banku, která má až kubistické tvary," informuje náměstek prostějovského primátora Zdeněk Fišer, podle kterého je tedy nyní nutné zpracovat plán nový. "V tom bude konkrétně stanovena například výška okapů, tvary střech a vyjádří se k němu rovnou památkáři, správci sítí či odbor životního prostředí. Díky tomu, že známe investora a ten se bude na návrhu rovnou podílet, přeskočíme jeden zbytečný krok, nebudeme plánovat naslepo ale rovnou tak, jak budou budovy vypadat," vysvětluje Fišer.

Právě investor, společnost Manthellan, o pořízení regulačního plánu sama zažádala. Stavba obchodní galerie se však mnohým občanům Prostějova nelíbí. Předmětem sporu je fakt, že ve výběrovém řízení na přestavbu centra Prostějova si město původně kladlo jako podmínku zachovat společenský sál pro 500 lidí, kde by se mohly pořádat kulturní akce. Ve smlouvě s investorem však tato podmínka již není a lidé se bojí, že zůstanou bez možnosti pořádat v centru jakékoliv akce. Kvůli smlouvě s Manthellanem padlo dokonce i trestní oznámení. Soud však rozhodl ve prospěch města.

Město se tedy rozhodlo, že si multifunkční centrum postaví samo, ve hře je nyní prostor v bývalých jezdeckých kasárnách. "Předběžně o tom jednáme, rádi bychom ve spolupráci s Komorou architektů vypsali soutěž, aby podoba centra nedopadla tak, jako mnohých jiných budov," říká Fišer, podle kterého bude centrum spíše sportovního charakteru. "Bude tam hřiště a tribuny, ty se však budou moci upravit tak, aby na nich mohly být stoly v případě konání plesů. Počítáme s tím, že stavět by se mohlo začít za dva roky."(bat)

 

Poslat nový komentář