Co týden dal (17. - 22. 9.)

Co týden dal (17. - 22. 9.)
ilustrační foto

Dnes se s vámi chci podělit o dojmy z jedné návštěvy. Členové kulturní komise při radě města a zástupci Okrašlovacího spolku v Prostějově si zajeli do Znojma kouknout se, jak se práce daří tamním kolegům.

Znojmo má zhruba 35 tisíc obyvatel a je tedy o něco menší než Prostějov. Zdejší kulturní komise má však k dispozici asi desetkrát víc peněz než my, takže může menší částkou přispět na činnost třeba i skupince ženských, co se scházejí na kurzech patchworku. Na druhou stranu musím přiznat, že Znojmo je vyhledávaným turistickým místem a na rozdíl od Prostějova toho může turistům taky mnohem víc nabídnout. To zřejmě hrálo roli ve stanovení priorit – na kulturu dávají Znojemáci mnohem víc peněz, než na sport.

Nicméně, dovolím si několik postřehů:

Historické centrum tvoří malé náměstí a přilehlé úzké uličky. Kouzelné domky a příjemná zákoutí, všude spousta květin, úžasná čistota, žádná zaparkovaná auta. Jezdí se skoro všude, ale k parkování jsou vyhrazené prostory a nikde jich není moc na jednom místě. Příjemné pro turisty, problém pro obyvatele. Ti jsou nuceni denně jezdit kolem dokola a hledat místo, kde zaparkovat. (Hlavně si to pak musí zapamatovat, protože parkují každý den někde jinde).

K té čistotě – odpadkové koše jsou jeden na dohled od druhého a na každém je háček s papírovými sáčky na psí exkrementy. Uvnitř každého je lopatka z kartonu a musím říct, že jsem po cestě městem žádné psí hovínko neviděla. A to ani na zelených plochách. Pokud si pamatuji, papírový pytlík s lopatkou je vynálezem mladého českého inženýra, rychle se rozšířil do světa, ale Prostějov nějak minul. Mimochodem, ve Znojmě ty papírové sáčky nikdo nekrade, tamní technické služby zásobu doplňují při vyprazdňování odpadkových košů.

Zcela mě nadchl znojemský aquapark. Jeho plocha určitě není o nic moc větší, než ten náš v „koupelkách“, ale mnohem lépe řešený. Je tu brouzdaliště pro malé děti, nádrž pod tobogánem má několik atrakcí stejně jako největší bazén s hloubkou od jednoho do čtyř metrů. Po jeho jedné straně jsou dvě dráhy pro plavce dlouhé 50 metrů, na straně druhé prkna pro skokany. Poslední je pak samostatný bazén pro plavce, který má pět drah a délku něco přes 25 metrů. Všude kolem nakrátko sestřižený trávník v terénu, který připomíná golfové hřiště. Střechu šaten po celé délce areálu zdobí solární panely, které se starají o teplotu vody v bazénech. Ten aquapark přišel místní radnici údajně taky na necelých 200 milionů, ale podařil se jim určitě líp, než nám.

Tak si myslím, že není na škodu občas někam vyjet a podívat se, jak to dělají jinde. Člověk totiž často může podlehnout dojmu, že to dělá dobře. A to je začátek konce. Samozřejmě nejde všechno srovnávat, ale pokud rádi poznáváte, zajeďte se do Znojma podívat. Určitě to stojí zato – oceníte několik krásných vyhlídek do údolí Dyje, doporučuji návštěvu zámku s expozicemi starého nábytku, sbírkou krásných obrazů a s románskou Rotundou svaté Kateřiny, která je národní kulturní památkou, kouzelné úzké uličky historického centra i Loucký klášter, kde má sídlo Znovín.

Jo, a na závěr - abych nezapomněla. Budete-li mít cestu někde kolem centra našeho města, zajděte se kouknout do Školní ulice. Na hradbách za kinem Metro „vyrůstají“ staré domky, které tu prý kdysi stávaly. Sice jenom v obrazech podle projektu Okrašlovacího spolku

Prostějova, ale jsou kouzelné...

Olga Katolická

Poslat nový komentář