Jak bojovat s atopickým ekzémem radí v prostějovské nemocnici

Jak bojovat s atopickým ekzémem radí v prostějovské nemocnici
Formy atopického ekzému/ilustrační foto: http://www.vseprozdravi.cz

Prostějov -  V prostějovské nemocnici radí v nově otevřeném edukačním centru rodičům a dětem postiženým atopickým ekzémem. Přihlásit se lidé mohou do speciálních kurzů.

 

Nové centrum funguje od začátku listopadu a lékaři v něm budou učit atopické děti i jejich rodiče rozeznávat, jak tělo na ekzém reaguje, co nemoc zhoršuje, čemu se vyhnout, aby se nerozvinula a jak pečovat o kůži, aby obtíže co nejvíce polevily. „Rodiče se naučí, jak předcházet vlivům, které zhoršují atopický ekzém, a jak dítě ošetřovat,“ vysvětluje primářka kožního oddělení Marcela Rozkošová s tím, že kurzy, školení a přednášky budou určeny také pro zdravotní sestry, které se problematikou atopického ekzému dlouhodobě zabývají. 

 

Podle primářky je atopický ekzém velmi časté chronické onemocnění, které je spojeno se svěděním a suchostí kůže. Nemoc zatěžuje pacienta i jeho rodinu. „Naše kožní ambulance úzce spolupracuje s dětskou alergologickou a pediatrickou ambulancí, hlavně proto, že u více než šedesáti procent pacientů se atopický ekzém objevil před dovršením deseti let věku,“ doplňuje primářka.

 

Nabídka kurzů je určena pro zájemce z celého Olomouckého kraje a v případě zájmu i z celé České republiky. „Kurzy budou probíhat dvakrát až třikrát do roka. Budou se skládat z přednášek, diskuzí a řešení modelových situací. Asi nejvíce však účastníci ocení možnost vyměnit si vzájemné zkušenosti s ostatními rodiči, které mají dítě s atopickým ekzémem,“ přibližuje náplň kurzů primářka. 

 

Počet lidí, které trápí atopický ekzém, se za posledních deset let zdvojnásobil. Obtíž často začíná v kojeneckém věku, ale ani pozdější objevení choroby není vzácností. Kůže je poseta pupínky, šupinatí se a silně svědí. Pokud mají atopický ekzém oba rodiče, je pravděpodobnost až 70 procent, že jím bude trpět i jejich potomek. (red)

Poslat nový komentář