Řidiči pozor, v centru Prostějova už zadarmo nezaparkujete

Řidiči pozor, v centru Prostějova už zadarmo nezaparkujete
ilustrační foto

Prostějov - V Prostějově chtějí změnit správce parkovacího systému. Změna s sebou přinese podle radních nejen více parkovacích míst, ale také výrazné zdražení předplaceného parkovného.

Už několik let se na radnici diskutuje o tom, že je v centru Prostějova málo míst k parkování, což působí řidičům, kteří sem směřují, značné potíže. Dosud si mohli vybrat z míst, která byla placená, pokud měli předplacenou kartu, tak i z několika dalších, a na některých místech mohli zaparkovat i bez placení. To se nyní změní, radní totiž vypisují výběrové řízení na nového správce a parkovací místa v historickém centru zpoplatní všechna.

 

"V současné době s námi spolupracuje A.S.A. Prostějov, té ale tuším už letos končí smlouva. Parkování v centru je neuspořádané, někdo platí a někdo ne, tyto rozdíly chceme srovnat. Proto vypisujeme výběrové řízení, předpokládaný objem zakázky je 5 milionů," informuje náměstkyně primátora Alena Rašková.

Podle ní se zpoplatní všechna parkoviště, platit se bude i v ulicích, kde dosud řidiči parkovali zadarmo. "Počet míst pak navýšíme o ty ulice, kde se parkovat nemohlo. Týkat se to bude celého historického centra, to znamená zhruba od Vápenice po Wolkerovu ulici," doplňuje Rašková s tím, že zaparkovat bude chtít každý. "Ti, co bydlí v centru si platí a ti, co přijíždějí, si to budou muset rozmyslet, zda zaparkovat auto v centru a zaplatit nebo ho zaparkovat zadarmo mimo."

 

Kromě zpoplatnění všech míst radní mluví také o výrazném zdražení předplacených karet. "Předpoklad je takový, že cena se zvedne u těch, co mají předplacené karty. Takže například ti, co teď platí tisíc korun, budou platit 3 tisíce korun," popisuje Rašková. Zda se takové zdražení a změna nějak kladně odrazí na rozpočtu města zatím radní neví. "To záleží na tom, jak dopadne výběrové řízení. Dosud byl příjem 1 až 1,5 milionu korun, jak to bude po změně, je teď těžko říct," myslí si primátor města Miroslav Pišťák.

 

"Dosud to fungovalo tak, že co se vybralo šlo do A.S.A. a ti platili pronájem městu. Nyní se situace obrátí, vybrané peníze dostane město, které bude platit vybrané firmě za provoz," uzavírá Rašková s tím, že parkovací lístky nadále bude kontrolovat Městská policie.

(bat)

Komentáře

JJ potlesk - velmi "úžasný" nápad.. vemte si prosím příklad i z jiných měst kde zakázali vjezd do širšího historického centra úplně a "zklidnili" tak dopravu... Obchodníci pak jen zaplakali že jim přestali chodit.. ehm jezdit zákazníci a někteří i zavřeli krám.. Tahle centra jsou pak krásně zklidněná.. protože tam přestali chodit lidi :-) Takže vše se buduje na okrajích , další mamutí nákupní centra a malí obchodníci pomalu mizí... koukám že osazenstvo radnice je stejně dementní jako jinde.. Jen tak dál!! J.P.M.

Poslat nový komentář