Dobrovolníci dostanou ocenění, už v sobotu

Dobrovolníci dostanou ocenění, už v sobotu
ilustrační foto

 

Olomoucký kraj (bat) Dobrovolníky z Olomouckého kraje ocení Unie nestátních neziskových organizací už tuto sobotu v Olomouci. Druhý ročník ceny Křesadlo ohodnotí práci osmi vybraných dobrovolníků z celého kraje.

 

 

Myšlenka každoročního ocenění dobrovolníků vznikla v rámci Mezinárodního roku dobrovolníků v roce 2001. Na mezinárodní konferenci o dobrovolnictví v Kroměříži na jaře 2001  řekla Arlene  Schindler, dlouholetá propagátorka dobrovolnictví v USA: „Je to ocenění pro obyčejné lidi, kteří  dělají neobyčejné věci“, a motto bylo na světě. 

 

„Dobrovolníci jsou odvážní lidé a jsou ochotni se za něco postavit. Jsou ochotni zasvětit své ruce,  svou mysl a především svá srdce službě ostatním. Tím přinášejí lidem naději a dodávají jim sílu k  překonávání jejich slabostí. Odměnou za to jim je vědomí, že jejich  činnost má skutečný význam. Jejich odvaha a odhodlání by měly být pro nás pro všechny inspirací k činům," uvádí za organizátory akce Jiří Tošner.

 

Dobrovolníky letos nominovali lidé a organizace v těchto kategoriích: sociální služby, děti, mládež, volnočasové aktivity, zdravotnictví, ochrana životního prostředí, humanitární pomoc, rozvojové projekty a dobrovolní hasiči. Celkem osm z dobrovolníků získá už tuto sobotu v 19 hodin během koncertu Chrámu sv. Mořice v Olomouci své vlastní Křesadlo. Kdo cenu nakonec získá rozhoduje komise. Ta je složena ze zástupců neziskových organizací, kraje, regionu, města, městských částí, médií a komerčních firem podílejících se na charitativních projektech. V té letošní, stejně jako loňské, zasedla také Milada Sokolová, předsedkyně prostějovského Okrašlovacího spolu. "Včera jsem se sešli, abychom rozhodli, kdo si letos odnese ocenění. Výsledky jsou ale tajné a všichni se je dozví až v sobotu," řekla.

 

Poslat nový komentář