Prostějov boduje v horolezectví, patří mezi nejlepší

Prostějov boduje v horolezectví, patří mezi nejlepší
foto: Horolezeckéhý oddíl SK Prostějov
Další fotky: 
Prostějov boduje v horolezectví, patří mezi nejlepší
Prostějov boduje v horolezectví, patří mezi nejlepší

 

Členka Horolezeckého oddílu SK Prostějov Petra Růžičková v horolezecké sezóně 2012 získala první místo v Českém poháru v boulderingu, obhájila pozici nejlepší české bouldristky a povrdila tak svoji pozici v nejužší špičce českého ženského horolezectví.

 

 

Co je to vlastně bouldering – je to lezení maximálně obtížných lezeckých pasáží, tzv.bouldrů, které se lezou bez lana a do takové maximální výšky, aby se dalo odskočit do vysokých žíněnek. Leze se v přírodě na skalách a kamenech nebo na umělých horolezeckých stěnách.

V rámci Českého poháru se Petra Růžičková zúčastnila celkem 4 závodů, ve dvou zvítězila (Slaný, Oloumouc) a dvakrát byla třetí (Teplice, Praha). Jako česká reprezentantka se neztratila ani ve  Světovém poháru a svoje první body v rámci této soutěže získala ve Vídni za 29..místo, čímž úspěšně vkročila i mezi užší světovou špičku. Letošní závodní sezónu ukončila účastí na „master závodech“ Mejcup 2012 v Brně, kde se utkaly nejlepší bouldristky východní Evropy. V konkurenci závodnic z 5 zemí zvítězila a potvrdila své výsadní postavení mezi ženami.

 

Dvaadvacetiletá odchovankyně prostějovského horolezeckého oddílu Petra Růžičková podávala skvělé výkony nejen na závodech, ale i na skalách. Špičkové obtížnosti 8a dosáhla nejen  v Moravském Krase, ale i v Itálii a Rakousku.

Své skvělé výkony mohla uskutečnit díky finanční pomoci Města Prostějov, Olomouckého kraje a HO SK Prostějov. „Výkony naší členky svědčí o tom, že naše individuální práce s mládeží nese své ovoce a v budoucnu o našich mladých horolezcích ještě uslyšíme. Výkony Ondry Procházky, Martina Švece a Jakuba Dvouletého na závodech, skalách i v horách jsou velkým příslibem do budoucnosti,“ sdělil nám předseda Horolezeckého oddílu SK Prostějov Václav Skopec.

(red)

 

Poslat nový komentář