Co týden dal (1. - 6. ledna)

Co týden dal (1. -  6. ledna)
ilustrační foto

První dny roku 2013 poznamenaly ostré protesty proti dílčí amnestii, kterou prezident Václav Klaus vyhlásil ve svém novoročním projevu k 20. výročí vzniku samostatného Česka. Nakonec se ukázalo, že jde o amnestii poněkud rozsáhlejší, než se zprvu tvrdilo. Kromě alternativních trestů (jako je domácí vězení či veřejně prospěšné práce) se mimo jiné týkala i „starých“ tunelářských procesů. Bez trestu tak mohou skončit lidé, kteří tuto zemi připravili o miliardy korun.

Následující dny znamenaly zvýšenou pohotovost pro policisty v celé zemi. Z věznic do soboty vyšlo kolem 6 000 odsouzených a značná část z nich se začala věnovat trestné činnosti. Došlo k mnoha krádežím, přepadením a výtržnostem. A co je nejsmutnější – amnestie má svou první oběť. Z vraždy muže v pražské zahrádkářské kolonii byl obviněn právě amnestovaný vězeň.

Prostestní petici proti amnestii podepsalo kolem 70 tisíc lidí, na sociální síti Facebook se k protestům připojilo dalších více než 200 tisíc uživatelů.

Ústavní soud zamítl stížnost odmítnutého kandidáta na úřad prezidenta Tomio Okamury a rozhodl s konečnou platností, že první kolo volby se uskuteční v plánovaném termínu 11. a 12. ledna 2013. Takže příští víkend jdeme poprvé volit prezidenta. Snad to zvládneme.

V jednom z prvních duelů prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Jana Fischera zvítězil podle odborníků Zeman. Jeho soupeři uškodila přílišná gestikulace a následně i zjištění, že část jeho příznivců v sále dostala za účast při natáčení finanční odměnu.

Olga Katolická

Poslat nový komentář