Potvrzeno desáté úmrtí na chřipku

Potvrzeno desáté úmrtí na chřipku
ilustrační foto

Od začátku zimy zemřelo v České republice už deset lidí na komplikace chřipky. Podle servru ČTK České noviny včera odpoledne bylo v nemocnicích po celé ČR hospitalizováno se závažným průběhem nemoci 55 pacientů. Mluvčí ministerstva zdravotnictví to potvrdila ČTK. „Od pondělí stoupl počet úmrtí o tři a hospitalizovaných o 19 pacientů, u všech byla chřipka laboratorně potvrzena“, uvádí pro ČTK tisková mluvčí Viktorie Plívová.

V Nemocnici Prostějov není stav nijak kritický. „Samozřejmě tuto situaci bedlivě sledujeme, dostáváme aktualizované informace z Krajské hygienické stanice Olomouc, ale zatím o nějakém plošném zákazu návštěv neuvažujeme. Doporučujeme některým rodinám, kteří mají v blízkosti někoho s tímto virovým onemocněním, aby nenavštěvovali své blízké. Kdyby se situace změnila, jsme okamžitě připraveni udělat nutná opatření“, říká Hana Szotkowská, mluvčí skupiny Agel.

Situace může být horší. Lékaři neposílají laboratoři vzorky všech pacientů. Nejhorší situace je v Praze, Středočeském, Jihočeském a Královéhradeckém kraji. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty je ale Česko na pokraji epidemie. Laboratorní vyšetření potvrzují výrazný nárůst viru takzvané prasečí chřipky A(H1N1), kterou už ale odborníci nazývají sezonní. Nejvíce ohroženi jsou obézní lidé, těhotné ženy, astmatici a diabetici. Těžký průběh plicní infekce se pak projevuje hlavně u lidí mladšího a středního věku. Hygienik Valenta radí očkování hlavně u lidí, kteří jsou oslabeni některou z chronických nemocí. Žádný ze zemřelých nebo se závažnými komplikacemi nebyl proti chřipce očkován. Ukončení očkování by nastalo ve chvíli, kdy by propukla epidemie.

Ministerstvo zdravotnictví zřídilo pro lékaře konzultační telefonní linku, která je dostupná 24 hodin. Linka je dostupná všem lékařům po celé ČR, kdyby se u konkrétních pacientů objevily komplikace, které by ohrožovaly jejich život.

(red)

 

Poslat nový komentář