Co týden dal aneb Možný budoucí prezident nezná slova české hymny?

Co týden dal aneb Možný budoucí prezident nezná slova české hymny?
ilustrační foto

Máme za sebou historicky první přímou volbu prezidenta, která přinesla určité překvapení. Jan Fischer, kterého předvolební průzkumy tipovaly jako jasného účastníka druhého kola v boji o prezidentské křeslo, skončil s necelými 16 a půl procenty třetí. Ještě větším překvapením však bylo, že rozdíl mezi favorizovaným Milošem Zemanem a druhým Karlem Schwarzenbergem byl necelé jedno procento.

Na Prostějovsku z 97 měst a obcí zvítězil ve čtyřiadevadesáti Miloš Zeman. Ve třech vesnicích (Ochozu, Rakové a Vřesovicích) by na Pražském hradě chtěli Jana Fischera, který však z druhého kola vypadl. Karel Schwarzenberg, který se ve druhém kole utká o post prezidenta, skončil v osmi vesnicích na druhém místě a ve Výšovicích se o druhé místo dělil s Janem Fischerem se shodným ziskem 18,33 % hlasů.

Celkově za okres zvítězil Miloš Zeman ziskem 30,51 % hlasů, druhý byl Jiří Dienstbier (17,44 %), třetí Jan Fischer (17,09 %). Karel Schwarzenberg na čtvrtém místě dostal 14,79 %, následuje prof. JUDr. Vladimír Franz s 6,65 %, MUDr. Zuzana Roithová (5,71 %), Jana Bobošíková (3,01), Táňa Fischerová (2,82 %) a Přemysl Sobotka (1,93 %).

Volební účast v celém Olomouckém kraji 60,14 % v podstatě kopíruje republiku (61,31 %). Na Prostějovsku přišlo do volebních místností 60,8 % voličů, což je po Olomouci druhá nejvyšší účast (nejslabší byla v Jeseníku – 53,56 %). Vysokou volební účastí nad 70 procent se může chlubit dvanáct obcí regionu. Vůbec nejvíc voličů splnilo svou občanskou povinnost v Seloutkách, kde přišlo k volbám 79,32 %. Pouze v jedné obci, a to v Dobromilicích, byla účast u voleb nižší než 50 procent (49,55 %).

A první ohlasy? Prostějovská radní Milada Sokolová byla nemile překvapena propadem kandidáta Přemysla Sobotky. „Takový výsledek jsem skutečně nečekala, pro členy ODS je to nátěr, opravdu. Teď máme jasnou volbu – pravice kontra levice. Jsem skutečně zvědavá, jak to nakonec dopadne,“ řekla Milada Sokolová s tím, že lidé i takto vyjádřili nespokojenost se současnou vládní politikou.

Senátorka Božena Sekaninová prohlásila, že Jiří Dienstbier si zaslouží velký dík za odvedenou práci. „Vzhledem k předvolebním průzkumům vůbec nedopadl špatně, skončil jen o tři desetinky procenta za favorizovaným Janem Fischerem. Myslím, že je to dobrý výsledek, dobrý start do další politické práce,“ uvedla Božena Sekaninová. Byla také ochotná ještě před skončením jednání grémia ČSSD prozradit jméno kandidáta, kterého podpoří v druhém kole voleb. „Budu volit Miloše Zemana,“ řekla jasně. K její volbě se následně, ale velmi váhavě, přidalo i vedení ČSSD, nikoli však Jiří Dienstbier.

V médiích i na sociálních sítích začala hned večer předvolební bitva. Oba kandidáti mají neskutečně vyrovnanou šanci, bude záležet na účasti ve druhém kole a na tom, komu dají (a zda vůbec) svůj hlas voliči, jejichž kandidáti se do druhého kola nedostali. Od těch neúspěšných moc tipů nedostali, Jana Bobošíková řekla, že nedá svůj hlas ani jednomu z těch dvou, Zuzana Roithová je pro Karla Schwarzenberga, Jan Fischer psychicky neunesl svou prohru a dokázal, že po této stránce na vysokou státnickou funkci opravdu nemá. Budu-li osobně posuzovat první slova vítězů po vyhlášení výsledků, pak se mi líbila lehkost a humor Miloše Zemana a vadilo mi, že Karel Schwarzenberg (že nemluví dobře česky, to jsem mu už odpustila) neumí slova české hymny. Když ji začali na kameru lidé z jeho volebního týmu zpívat, měl raději mlčet.

Olga Katolická

Poslat nový komentář