Návrat starých časů na magistrát? IT servis opět zajistí kontroverzní firma

Návrat starých časů na magistrát? IT servis opět zajistí kontroverzní firma
ilustrační foto

Informační technologie svého času hodně rozvířily vody prostějovského magistrátu. Podezření na nehospodárnost, protekci a nakonec i trestní oznámení, které sice nakonec policie odložila, ale pachuť z celé záležitosti zůstala. A jak se zdá, ještě tak úplně nevyprchala.

Vše to celé začalo na úterním zasedání Rady města, která rozhodovala o udělení veřejné zakázky na Servisní podporu IT magistrátu města Prostějova. Vedení města totiž rozhodlo udělit tuto zakázku firmě Computer System CZ, kolem níž se v minulosti vyrojila celá řada spekulací.

Trocha historie

V roce 2009, když hledal magistrát dodavatele notebooků pro zastupitele, upozornil tehdejší předseda IT komise Tomáš Blumenstein, že ačkoliv bylo v soutěži osloveno šest firem, přihlásily se pouze dvě, které byly spřízněné. „Na webových stránkách ostravské společnosti K2 admitec je jako pobočka uvedena firma Computer System cz sídlící v Plumlovské ulici v Prostějově,“ informoval tehdy Blumenstein s tím, že zbylé čtyři firmy se řízení nezúčastnily s dovětky, že „je pro ně zbytečnou ztrátou času hlásit se do řízení, kde vždy vyhrává Computer System.“ či že zakázka byla šita na míru Computer Systemu. Radnice proto zakázku zrušila a podobně dopadla i soutěž na dodavatele servisu radničních technologií, o níž Blumenstein prohlásil, že „nebyla připravena pro férovou soutěž.“ Na předražené nákupy výpočetní techniky nicméně upozornil v témže roce anonymně také jeden ze zaměstnanců radnice. Podle Mladé fronty DNES vyšlo například najevo, že takzvané diskové pole město vyšlo až desetkrát dráž, než bylo potřeba.V dubnu 2012 celá „kauza“ IT, kterou se zabývala i celostátní média, vyvrcholila podáním trestního oznámení ze strany magistrátu, který měl podezření na podvod při výběrovém řízení na takzvané aktivní prvky a záložní zdroje. Policie po několika měsících sice případ odložila s tím, že trestný čin ani přestupek v jednání neshledala, předseda IT komise magistrátu Tomáš Blumenstein nicméně uvedl, že „výsledek policejního šetření nemění nic na tom, že došlo k prohospodaření peněz,“ podle jeho mínění až ve výši milionu korun. "Některé nákupy byly podobné, jako kdybychom odhlasovali pro starostu auto značky maserati za deset milionů, a přitom by mu stačila škodovka," shrnul tedy pro Mladou frontu postupy na magistrátu Blumenstein. Následné měření výkonové vytíženosti dodaných serverů jeho slova potvrdilo, když ukázalo, že servery byly vytíženy jen ze zhruba 10 procent.

Dění na prostějovském IT oddělení mělo pak i personální dohru, stálo post tehdejšího místostarostu ODS Pavla Drmolu, který se nedostal na kandidátku ODS pro další volby, a došlo také k výměně vedoucího IT oddělení Leo Schlattauera, který měl jít zmíněné společnosti Computer System CZ na ruku.

Hrobové mlčení i hrozba zemětřeseníNyní přesto magistrát rozhodl o udělení zakázky právě této firmě. Co za jejím rozhodnutím stálo? „Výběrová komise i za účasti zástupce příslušné komise pro informační technologie doporučila tento postup, protože firma nabídla nejvýhodnější podmínky,“ uvedl na tiskové konferenci primátor Miroslav Pišťák a tuto informaci ještě dvakrát zopakoval. Náměstek primátora Zdeněk Fišer následně uvedl, že zárukou férového průběhu zakázky je i nový vedoucí IT oddělení Jiří Garlík, který podle něj není s firmou Computer System CZ nijak svázán. Jak totiž upozornil v dubnu loňského roku Tomáš Blumenstein, nemusí to být úplně pravda. Když totiž informační komise vyzvala v roce 2011 nového vedoucí oddělení k měření datového toku, ten na její výzvu nejprve nereagoval a provedl jej až po druhé urgenci. Kontrolní měření mu však dle Blumensteinova zjištění dělala právě firma Computer Systém. „Měření tak bylo s velkou pravděpodobností zfalšováno, vše tak zavání mírně řečeno netransparentním jednáním na hranici podvodu,“ uvedl Blumenstein v dubnu 2012 pro Prostějovský Večerník.A podobná slova volí i dnes, když město zakázku, slovy primátora Pišťáka „menšího rozsahu“ uděluje právě jím kritizované firmě. „Osobně bych takovou zakázku nezadával firmě, která nejenže dodávala městu služby nehospodárně, ale prokazatelně jej i podvedla. Nejde tady jen o morální hledisko, ale také bezpečnostní, protože vítězná firma bude mít přístup do dat města,“ uvedl po rozhodnutí Rady Blumenstein. Jako předseda zmíněné IT komise však nehodlá ve věci podnikat žádné další kroky. „Je to rozhodnutí Rady a po technické stránce, která nám jako komisi náleží, v dodávce problém nevidím. Upozorňuji pouze na ono morální a bezpečnostní hledisko.“

Že však zakázka vzbuzuje emoce, potvrzuje nejen jistá neochota ze strany primátora Pišťáka sdělovat na tiskové konferenci další podrobnosti, ale i nechuť dalších zainteresovaných se k věci nějak vyjadřovat. V zájmu nestrannosti článku jsme totiž oslovili jak vedoucího IT oddělení Jiřího Garlíka, tak dotčeného jednatele společnosti Computer System CZ Radomíra Grögra, ani jeden z nich se však nechtěl k věci vyjadřovat. „Věřím, že Rada města rozhodla v zájmu města a já se budu s dotyčnou firmou snažit spolupracovat,“ uvedl pouze Garlík. Radomír Gröger odmítl dát k záležitosti jakékoliv komentáře. Již dříve však uvedl, že jde o konkurenční boj ze strany jiných IT firem v Prostějově, konkrétně Tabery Computer, Vahal a Cathedral software.V jednom však může veřejnost spatřovat naději, a to v osobním dohledu primátora Pišťáka nad celou záležitostí. „Doufám, že do budoucna, pokud se týká IT, tak se s něčím podobným, s čím jsme se setkávali, nesetkáme. A pokud já budu primátorem a pokud by se něco takového mělo odehrávat, tak z mého postupu to bude velké zemětřesení. A neomezil bych se jen na podání trestního oznámení,“ uvedl primátor. Tak snad se v prostějovském IT blýská na lepší časy…

Zbyněk Klíč

Komentáře

Takovej bordel jsem dlouho neviděl.
Na tý prostějovský radnici snad sedí samí koko.i

Poslat nový komentář