Fiala chce s Okamurou změnit českou politiku přímou demokracií či odmítáním trhu

Fiala chce s Okamurou změnit českou politiku přímou demokracií či odmítáním trhu
Poslanec Radim Fiala, (v pozadí) novinář Jaroslav Večerníček, senátor Tomio Okamura a ekonom Pavel Kohout na včerejší diskusi v Olomouci

Nestranický senátor Tomio Okamura, ekonom Pavel Kohout, novinář Jaroslav Večerníček a nestranický poslanec za Prostějovsko Radim Fiala prezentovali včera v Olomouci program nového politického hnutí. Je založeno na přímé demokracii, odvolatelnosti politiků, odporu k trhu a rychlé vymahatelnosti práva. Mnohem více než co jiného však setkání představovalo shromáždění neúspěšných, resp. naštvaných.

Relativně nejrozumnější vystoupení na olomouckém setkání představoval ekonom Pavel Kohout, který nejprve zkritizoval některé parametry českého politického systému a následně představil lék na jejich řešení. Inspiroval se zjevně ve Spojených státech, protože navrhuje prezidentský systém, přímou (jednokolovou) volbu poslanců, zrovnoprávnění Senátu a rozdělení vlády a zákonodárného sboru. S Kohoutovým vystoupením však jakkoliv systematický a racionální pohled skončil a nastoupila hodina a tři čtvrtě dštění síry v podání Tomia Okamury, který po nezbytné úvodní kritice uplynulých dvaceti let nastínil svůj program. Původně hovořil o několika populárních tématech, jako přímá volba (a odvolatelnost) prezidenta a poslanců, trestní a hmotná odpovědnost všech politiků i soudců, a to i zpětně, "bytostné" (Okamurovými slovy) odmítání trhu a rychlé potrestání politiků i obyčejných kriminálníků, později však svůj program zúžil na jediný bod – přímou demokracii. Později představil i strategii, jakou chce svoji představu zavést. Setkání s občany v Olomouci chce opakovat v každém krajském městě, zde získávat zpětnou vazbu, a pokud ta bude silná, povede k založení zastřešujícího hnutí (setkávání ve městech potrvají v horizontu dvou až čtyř měsíců), které pod sebou bude mít různé iniciativy se stejným cílem – přímou demokracií. O tom, zda toto hnutí bude kandidovat ve volbách, Okamura ještě není přesvědčen, každopádně však chce vytvořit tlak na establishment. Pokud by toto hnutí přeci jen kandidovalo, nešlo by do vlády, ale zůstalo by opozičním hnutím, které by podporovalo pouze takovou vládu, která by přijala zákon o referendu, v němž by se lidé vyjádřili, zda chtějí přímou demokracii, či nikoliv. Okamura chce své vize prezentovat na sociálních sítích, v médiích, na speciálním portálu, které hnutí připravuje, a také při účasti na demonstracích. Základem hnutí by měli být účastníci včerejší debaty, tedy Okamura, ekonom Kohout, poslanec Fiala a novinář Večerníček. Okamura se během své přednášky dopustil několika protiřečení, například, když uvedl, že kdyby všechno fungovalo jako ve Švýcarsku, na nic by nekandidoval. Proč tedy chce zavádět zřízení podobné tomu a podalpské konfederaci, ve kterém nebude mít žádnou moc? Do zapeklité situace se pak dostal, když jej jeden z diskutujících konfrontoval s tím, že mu neodpověděl na dva jeho e-mailové dopisy, přestože nejen Okamura, ale i Kohout před tím plédovali, aby lidé psali politikům.Proč skutečně chce nezávislý senátor politiku změnit, je zatím ve hvězdách, o motivaci prostějovského poslance Fialy nám však mnohé napověděla přítomnost řady bývalých politiků ODS, kteří za ním stojí a kteří v nedávné době ve své straně neuspěli, proto z ní vystoupili, a zřejmě hledají nové hnízdo. Zní to paradoxně, ale právě z úst jednoho z nich, který ještě nedávno v ODS, tedy straně Okamurou kritizovaného establishmentu, působil, nyní zaznívají plamenná slova po změně celého systému. (zkl)

Poslat nový komentář