Olomoucký kraj navštívili švýcarský a dánský velvyslanec

Olomoucký kraj navštívili švýcarský a dánský velvyslanec
Jiří Rozbořil se švýcarským velvyslancem André Reglim. (zdroj: kr-olomoucky.cz)
Další fotky: 
Olomoucký kraj navštívili švýcarský a dánský velvyslanec

Dva velvyslanci navštívili během několika dní Olomoucký kraj. Ve čtvrtek přijel na vernisáž výstavy o dceři krále Přemysla Otakara I. Markétě dánský velvyslanec Christian Hoppe, v pondělí pak v sídle kraje přivítal hejtman kraje Jiří Rozbořil švýcarského velvyslance André Regliho, který do Olomouce přijel představit multižánrový program Švýcarské jaro.

Vlastivědné muzeum v Olomouci hostí výstavu věnovanou Markétě, dceři krále Přemysla Otakara I. a nevlastní sestře svaté Anežky České. V Dánsku se první známé „krajance“ dostalo jména Dagmar. Vernisáž výstavy proběhla ve čtvrtek 21. března za účasti velvyslance Dánského království v České republice Christiana Hoppeho, českého velvyslance v Dánském království Zdeňka Lyčky a náměstka hejtmana Olomouckého kraje Radovana Rašťáka.„Jsem velice rád, že se výstava koná právě v našem regionu. Olomoucký kraj má s regionem Jižní Dánsko podepsanou smlouvu o spolupráci. Výstava je pro nás určitým impulsem k rozvíjení a oživení této spolupráce,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Radovan Rašťák.Putovní výstavu, kterou připravilo Velvyslanectví České republiky v Kodani, tvoří 20 panelů, jejichž texty o Přemyslovcích, Valdemarovcích, o historických faktech i legendách napsali přední čeští a dánští historikové.„Královna Dagmar je jednou z mála historických osobností, které přímo propojují české a dánské dějiny, je naším společným kulturním dědictvím. Proto vedle české verze výstavy existuje také paralelní výstava v dánštině, která od loňského roku putuje po dánských městech. Mám velkou radost z toho, že královna Dagmar i po osmi stech letech budí v obou zemích zaslouženou pozornost,“ řekl na vernisáži český velvyslanec v Dánském království Zdeněk Lyčka.Výstava je v Mánesově galerii muzea otevřena až do 19. května, a to do konce března denně mimo pondělí a úterý od 10 do 17 hodin, v dubnu a květnu denně mimo pondělí od 9 do 18 hodin. Více informací na webu http://www.vmo.cz/.Švýcarské jaro

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil dnes v sídle kraje přivítal velvyslance Švýcarské konfederace André Regliho, který do Olomouce přijel představit multižánrový program Švýcarské jaro. Společně hovořili nejen o kulturní výměně, ale především o projektech financovaných ze švýcarských fondů a možnosti spolupráce v oblasti odpadového hospodářství a inovací.„Švýcarsko je v Olomouckém kraji skloňováno především s Programem švýcarsko-české spolupráce na snížení hospodářských a sociálních rozdílů v rámci Evropské unie a s bilaterální spoluprací měst Luzern a Olomouc. Přínos ze švýcarské spolupráce v našem regionu vidím velice pozitivně a doufám, že se tato spolupráce bude dále rozvíjet a prohlubovat. Aktivity Švýcarského jara vítám a přeji organizátorům mnoho návštěvníků,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.Cílem projektu Švýcarské jaro je přiblížit Švýcarsko českému obyvatelstvu a podpořit výměnu názorů a dialog mezi oběma zeměmi. Pod záštitou Velvyslanectví Švýcarské konfederace se po celý březen ve vybraných regionech uskuteční řada koncertů, divadelních představení, diskusí a výstav.V Olomouci v rámci festivalu Švýcarské jaro proběhne hned několik akcí. V pondělí 25. března v 19.00 hod. zahraje v Kapli Božího Těla v Uměleckém centru Univerzity Palackého renomované smíšené česko-švýcarské Guarneri Trio Prague. V úterý 26. března zahraje v Jazz Tibet Clubu luzernská rocková kapela Hej Francis! a místní The Again. Galerie Caesar uspořádá v březnu výstavu olomouckého rodáka, žijícího již delší dobu v Luzernu, malíře Radoslava Kutry. Celorepublikový program Švýcarského jara je na webu švýcarského velvyslanectví zde.(red)

Poslat nový komentář